18dec
2014

Kako deca najbolje mogu naučiti strani jezik?

Možda će vam zvučati čudno, ali i deca imaju strategiju za usvajanje novih pojmova, bilo da je reč o maternjem ili stranom jeziku. Ona uglavnom primenjuju istu strategiju, ali naravno na različite načine.

Prvi pokušaji da se progovori strani jezik uglavnom se odnose na imitaciju. Deca oponašaju ono što je nastavnik ili neki drugi govornik stranog jezika izgovorio. I pre nego što su reč povezali sa pojmom, deca je usvajaju neprestano je ponavljajući. Onog trenutka kada su spremni da bez ičije pomoći ono što izgovore povežu sa pravim značenjem, možemo tvrditi da su tu reč naučili. Kasnije deca kombinuju nekoliko naučenih pojmova gradeći različite rečenice. Sa poznavanjem samo nekoliko reči i uz deci svojstvenu kreativnost i maštovitost, dete je u stanju da napravi i do deset jednostavnih rečenica na stranom jeziku.

Brzinu usvajanja novih pojmova kod dece možemo da pripišemo njihovoj prirodnoj radoznalosti. Svaki novi zvuk ili nova reč je događaj za dečije uho, a oponašanje onoga što čuju je pravi izazov. Zato deca nebrojeno mnogo puta ponavljaju reč koju prvi put čuju. Prvo, zanimljivo im je kako to zvuči kada oni sami izgovore, a drugo, raduju se reakciji koja stiže od roditelja ili nastavnika. Zato, ta reakcija uvek mora biti stimulativna. Treba se obradovati i pohvaliti svaku naučenu reč i rečenicu.

Da bi deci nešto bilo zanimljivo, mora biti bogato i zvukom i slikom. Mora im biti blisko. Deca reaguju na boje, na neobične oblike, na muziku… Oni povezuju  reči sa slikom, pokretom, mimikom i tako uče. Stoga se nastavi stranih jezika sa decom i posvećuje najveća pažnja. Nastavni materijal mora biti pažljivo odabran, a metod perfektno osmišljen. I ne smemo zaboraviti na igru. Dete najbolje uči kada je u ulozi deteta. A igra je neizostavni segment u njihovom odrastanju i upoznavanju sveta oko sebe.

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

390profesoriheroji

Kako dete doživljava svog profesora?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Da li znate šta predstavlja Noć veštica?

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...