• Jezički centar Equilibrio KIDS organizuje kurseve stranih jezika za decu od 3 do 14 godina na 3 lokacije u gradu, Strahinjića Bana 14 (Stari grad - Dorćol), Naselje Belville (Novi Beograd) i Sazonova 79 (Vračar - Crveni krst).
  • Pozovite : 011/77-00-699; 061/26-10-328
18dec
2014

Kako da deca najbolje nauče strani jezik?

Možda će vam zvučati čudno, ali i deca imaju strategiju za usvajanje novih pojmova, bilo da je reč o maternjem ili stranom jeziku. Ona uglavnom primenjuju istu strategiju, ali naravno na različite načine.

Prvi pokušaji da se progovori strani jezik uglavnom se odnose na imitaciju. Deca oponašaju ono što je nastavnik ili neki drugi govornik stranog jezika izgovorio. I pre nego što su reč povezali sa pojmom, deca je usvajaju neprestano je ponavljajući. Onog trenutka kada su spremni da bez ičije pomoći ono što izgovore povežu sa pravim značenjem, možemo tvrditi da su tu reč naučili. Kasnije deca kombinuju nekoliko naučenih pojmova gradeći različite rečenice. Sa poznavanjem samo nekoliko reči i uz deci svojstvenu kreativnost i maštovitost, dete je u stanju da napravi i do deset jednostavnih rečenica na stranom jeziku.

Brzinu usvajanja novih pojmova kod dece možemo da pripišemo njihovoj prirodnoj radoznalosti. Svaki novi zvuk ili nova reč je događaj za dečije uho, a oponašanje onoga što čuju je pravi izazov. Zato deca nebrojeno mnogo puta ponavljaju reč koju prvi put čuju. Prvo, zanimljivo im je kako to zvuči kada oni sami izgovore, a drugo, raduju se reakciji koja stiže od roditelja ili nastavnika. Zato, ta reakcija uvek mora biti stimulativna. Treba se obradovati i pohvaliti svaku naučenu reč i rečenicu.

Da bi deci nešto bilo zanimljivo, mora biti bogato i zvukom i slikom. Mora im biti blisko. Deca reaguju na boje, na neobične oblike, na muziku… Oni povezuju  reči sa slikom, pokretom, mimikom i tako uče. Stoga se nastavi stranih jezika sa decom i posvećuje najveća pažnja. Nastavni materijal mora biti pažljivo odabran, a metod perfektno osmišljen. I ne smemo zaboraviti na igru. Dete najbolje uči kada je u ulozi deteta. A igra je neizostavni segment u njihovom odrastanju i upoznavanju sveta oko sebe.

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

motivacija-naslovna

Motivacija i učenje stranih jezika

Učenje stranog jezika ponekad može biti pravi izazov za mališane. U zavisnosti od uzrasta, njihova pažnja varira, te je decu od tri godine zahtevnije zainteresovati nego decu od osam godina.

390profesoriheroji

Profesori – obični ljudi ili super heroji?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

a sad malo muzike 1

Značaj muzike za usvajanje stranog jezika

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština.

3

Kako deca doživljavaju nemački jezik?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Zanimljive činjenice o Noći veštica

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

animirati-decu-glavna-slika32

Kako animirati dete za vreme raspusta

Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa...

broj340kidssite

Pet načina da deca nauče jezik kroz igru

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...