• Jezički centar Equilibrio KIDS organizuje kurseve stranih jezika za decu od 3 do 14 godina na 3 lokacije u gradu, Strahinjića Bana 14 (Stari grad - Dorćol), Naselje Belville (Novi Beograd) i Sazonova 79 (Vračar - Crveni krst).
  • Pozovite : 011/77-00-699; 061/26-10-328
07dec
2016

Kako deca doživljavaju nemački jezik?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika kod dece spontano, a time i mnogo uspešnije u odnosu na odrasle.

Odraslom pojedincu, koji sluša dve osobe koje govore na nemačkom, vrlo često može da se učini kao da se one raspravljaju, što međutim nije slučaj. U stvari, nemački jezik se može učiniti teškim i rogobatnim odraslima zato što su opterećeni predrasudama i pravilima.  Pošto deca te predrasude ne znaju, one ih i ne ometaju u učenju ovog jezika. Deca ne doživljavaju nemački kao ružan i težak, već ga sa lakoćom usvajaju.

Kada deca, još kao mala počnu da uče nemački, kod njih se razvija ljubav prema ovom jeziku, isto kao i prema bilo kom drugom stranom jeziku. U ranom uzrastu deca usvajaju strani jezik spontano, po istom principu po kome usvajaju maternji. Oni, spoznajući predmete iz svoje okoline, te iste predmete imenuju na jeziku koji čuju, ne praveći razliku da li je to srpski ili neki drugi jezik. Pošto nemaju jezičko iskustvo, oni ne mogu da prepoznaju jezik, niti da steknu utisak da su italijanski i španski melodični, da je francuski jezik ljubavi, a nemački jezik naredbe.

Iako pesmice na nemačkom nisu tako melodične, kao na primer na engleskom i španskom, deca ih vole i lako ih pamte. Kada čuju neku reč koja je komplikovana za izgovor, njima je to čak i interesantno i predstavlja im izazov i ne odustaju dok je tačno ne izgovore. Osim toga, zbog postojanja velikog broja germanizama u srpskom jeziku, deca često i lako prepoznaju reči nemačkog porekla u svom maternjem jeziku.

Usvajanje nemačkog jezika od malena omogućava deci da bez ikakve muke zavole i savladaju ovaj veoma tražen i koristan jezik.

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

motivacija-naslovna

Motivacija i učenje stranih jezika

Učenje stranog jezika ponekad može biti pravi izazov za mališane. U zavisnosti od uzrasta, njihova pažnja varira, te je decu od tri godine zahtevnije zainteresovati nego decu od osam godina.

390profesoriheroji

Profesori – obični ljudi ili super heroji?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

a sad malo muzike 1

Značaj muzike za usvajanje stranog jezika

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština.

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Zanimljive činjenice o Noći veštica

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

animirati-decu-glavna-slika32

Kako animirati dete za vreme raspusta

Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa...

broj340kidssite

Pet načina da deca nauče jezik kroz igru

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...

broj22

Kada početi sa učenjem stranog jezika?

Godinama se smatralo da je učenje stranog jezika u predškolskom uzrastu uzaludno. Međutim, novije studije su pokazale da je najbolje vreme da dete nauči neki strani jezik tokom prve tri ili četiri godine života. Navešćemo nekoliko razloga...