• Jezički centar Equilibrio KIDS organizuje kurseve stranih jezika za decu od 3 do 14 godina na 3 lokacije u gradu, Strahinjića Bana 14 (Stari grad - Dorćol), Naselje Belville (Novi Beograd) i Sazonova 79 (Vračar - Crveni krst).
  • Pozovite : 011/77-00-699; 061/26-10-328
18dec
2014

Mlađa deca – specijalisti za strane jezike

Savet Evrope odredio je rano učenje stranih jezika kao jedan od prioritetnih zadataka školovanja za 21. vek. Naučno je dokazano da deca koja rano počnu sa učenjem stranog jezika razviju interkulturalnu toleranciju, pokazuju smanjen etnocentrizam i, što je najinteresantnije, veoma lako savladaju ne jedan, već više stranih jezika.

Istraživanja su pokazala da se jezik najbrže usvaja između 2. i 5. godine života. Zato deca koja od ranog detinjstva počnu da uče neki strani jezik, mogu da ga savladaju podjednako dobro kao i maternji. Uporedo sa usvajanjem pojmova iz sveta koji ih okružuje, deca usvajaju i reči i izraze na maternjem i stranom jeziku koji se na te pojmove odnose. Veliku ulogu u efikasnosti učenja kod dece ima i prirodna radoznalost koju ona poseduju, kao i izuzetna moć percepcije i motivisanosti koju deca pokazuju kod usvajanja novih pojmova. Rano učenje stranih jezika olakšava kasnije obogaćivanje znanja, podstiče kreativnost i razvoj društvenih sposobnosti.

Brojni naučnici koji se godinama bave ispitivanjem i istraživanjem na ovu temu, tvrde da dete koje je na najranijem uzrastu imalo priliku da čuje strani jezik, u velikoj je prednosti u odnosu na dete koje se sa stranim jezikom prvi put susrelo u nekom kasnijem uzrastu. Takođe, veliki broj njih tvrdi da deca koja sa učenjem stranog jezika počnu kasnije, moći će da dostignu samo nivo fluentnosti koji je ispod nivoa izvornog govornika.

U prilog ovim tezama idu i brojne promene koje se u detinjstvu odigravaju na neurobiološkom ili neurokognitivnom nivou. Do devete godine života obe moždane hemisfere imaju ulogu u proizvođenju i razumevanju govora. Otuda, za dete ne predstavlja nikakav problem da do svoje devete godine nauči dva, tri ili više jezika.

Zato deci od ranog detinjstva treba pružiti šansu za višejezičnost, što je poseban izazov i neprocenjivo bogatstvo za njih. Time će ostvariti osnovu za uspeh u školi, kao i kasnije, u poslovnom svetu, a vrata sveta biće im otvorena.

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

motivacija-naslovna

Motivacija i učenje stranih jezika

Učenje stranog jezika ponekad može biti pravi izazov za mališane. U zavisnosti od uzrasta, njihova pažnja varira, te je decu od tri godine zahtevnije zainteresovati nego decu od osam godina.

390profesoriheroji

Profesori – obični ljudi ili super heroji?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

a sad malo muzike 1

Značaj muzike za usvajanje stranog jezika

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština.

3

Kako deca doživljavaju nemački jezik?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Zanimljive činjenice o Noći veštica

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

animirati-decu-glavna-slika32

Kako animirati dete za vreme raspusta

Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa...

broj340kidssite

Pet načina da deca nauče jezik kroz igru

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...