• Jezički centar Equilibrio KIDS organizuje kurseve stranih jezika za decu od 3 do 14 godina na 3 lokacije u gradu, Strahinjića Bana 14 (Stari grad - Dorćol), Naselje Belville (Novi Beograd) i Sazonova 79 (Vračar - Crveni krst).
  • Pozovite : 011/77-00-699; 061/26-10-328

Motivacija i učenje stranih jezika

Učenje stranog jezika ponekad može biti pravi izazov za mališane. U zavisnosti od uzrasta, njihova pažnja varira, te je decu od tri godine zahtevnije zainteresovati nego decu od osam godina. Njih je potrebno posebno izanimirati i dati im odgovarajući podstrek.  Motivacija je jedan od glavnih pokretača pri učenju stranih jezika i ona predstavlja umetnost buđenja želje za učenjem i sticanjem novih znanja.

Postoji li ovaj fenomen i kod mlađe dece i u kojoj meri?

Da bi došlo do pokretanja njihovog sveta i volje za usvajanjem, treba ih zainteresovati optimizmom i osmehom. Poznato je da deca uče po modelu, oponašajući svoje profesore. Pozitivna energija profesora utiče na to da se u njima bude lepa osećanja koja ih podstiču da i sami budu srećni i zadovoljni. Pritom nisu ni svesni da će zahvaljujući tome sa lakoćom naučiti nove gramatičke ili leksičke jedinice. Uspesi koje budu postigli motivisaće ih još više, a u slučaju da im ponestane snage, profesori će dati sve od sebe da im vrate pozitivan duh.

Ukoliko volja za učenjem ponestane, uvek postoji i druga vrsta motivacije koja se pokazala kao veoma efikasna. To je motivacija nagradom. Kada mališani znaju da će biti nagrađeni nakon što dobro odrade određeni zadatak, oni se bez razmišljanja prepuste igri koju vodi njihov profesor. Čokoladica, pečat, nalepnica, samo su neke od nagrada koje usrećuju i motivišu decu jer je njima malo potrebno da budu srećni.

Međutim, pored pozitivnog stava i osmeha, jedan od glavnih pokretača mališana su pohvala i lepa reč. Njihova sreća se udvostručuje kada čuju pohvale, tada su spremni da još više sarađuju i budu onakvi kako se od njih zahteva.

Kako bi učenje stranog jezika bilo što delotvornije, bitno je da i roditelji van škole i učionice pohvale svoje dete, pruže mu podršku i ukažu na to koliko su oni pametna i dobra bića, koja mogu sve samo ako žele.

Deca su uvek spremna na igru i akciju, ona su radoznala, vesela i puna energije. Da bi se njihova pozitivna energija zadržala, treba ih stalno usmeravati i motivisati. Motivacija može biti prava inspiracija i pomoć. Zato su profesori tu da decu vode kroz jezičku avanturu i upoznaju sa novim svetovima znanja i uspeha.

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

390profesoriheroji

Profesori – obični ljudi ili super heroji?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

a sad malo muzike 1

Značaj muzike za usvajanje stranog jezika

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština.

3

Kako deca doživljavaju nemački jezik?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Zanimljive činjenice o Noći veštica

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

animirati-decu-glavna-slika32

Kako animirati dete za vreme raspusta

Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa...

broj340kidssite

Pet načina da deca nauče jezik kroz igru

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...

broj22

Kada početi sa učenjem stranog jezika?

Godinama se smatralo da je učenje stranog jezika u predškolskom uzrastu uzaludno. Međutim, novije studije su pokazale da je najbolje vreme da dete nauči neki strani jezik tokom prve tri ili četiri godine života. Navešćemo nekoliko razloga...