• Jezički centar Equilibrio KIDS organizuje kurseve stranih jezika za decu od 3 do 14 godina na 3 lokacije u gradu, Strahinjića Bana 14 (Stari grad - Dorćol), Naselje Belville (Novi Beograd) i Sazonova 79 (Vračar - Crveni krst).
  • Pozovite : 011/77-00-699; 061/26-10-328
27avg
2015

Pet načina da deca nauče jezik kroz igru

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika, poslužite se nekom od sledećih ideja:

Ucenje kroz igru
Ucenje jezika kroz igru
  1. Prostor za igru organizujte tako da deca moraju da komuniciraju. Neka im materijal za igru bude pred očima, ali neka neke od najprimamljivijih igrački budu van njihovog dohvata! Kada dete zatraži igračku koju želi, ohrabrite ga da sastavi celu rečenicu na stranom jeziku, neka vas zamoli, pokažite mu kako da se ljubazno izrazi, da kaže “Molim” i “Hvala”, podstaknite ga da komunicira sa vršnjacima tražeći njihovu pomoć ili neka im pomogne u rešavanju problema.
  2. Podstičite detetova interesovanja i uvedite novi vokabular. Da li ste ikada rekli neku zaista komplikovanu reč na maternjem jeziku pred malim detetom i momentalno pomislili da bi trebalo da malo uprostite? E, pa, nemojte! Reči koje su nove za dete usadiće mu se u memoriju. Kada postavimo izazov pred dete, ono će nam često pokazati da može da uradi ili postigne mnogo više nego što mislimo. Iskoristite to i predstavite mu nove reči na stranom jeziku.
  3. Iskoristite slike deteta i članova porodice u svojim projektima, igrama i drugim aktivnostima. Ništa ne motiviše malu decu više od njih samih. Setite se samo koliko vole da se gledaju u ogledalo. Neka učenje novih reči povežu sa nečim poznatim i bliskim.
  4. Krećite se! Deca mnogo više nauče kada se kreću dok uče nego kad samo mirno sede za stolom. Kada nešto rade umesto da samo govore i gledaju, njihov mozak je zaista aktivan, a ono što tako uče mnogo brže će da zapamte. Neka plešu, skaču, pokazuju delove tela i predmete oko sebe – učenje novog jezika tako postaje zabava i uživanje.
  5. Napravite i igrajte se sa zanimljivim materijalom koji može da se upotrebi na različite načine i u različitim aktivnostima. Iskoristite lego kocke, figurice, voziće, automobilčiće, plastelin, kutije, poklopce i drugi materijal koji može da se koristi na različite načine. Budite kreativni. Nekada je dovoljno da samo pripremite materijal i prostor za igru, a deca će se već sama pobrinuti za ostalo. Na vama je samo da u te aktivnosti uključite i izraze na stranom jeziku.

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

motivacija-naslovna

Motivacija i učenje stranih jezika

Učenje stranog jezika ponekad može biti pravi izazov za mališane. U zavisnosti od uzrasta, njihova pažnja varira, te je decu od tri godine zahtevnije zainteresovati nego decu od osam godina.

390profesoriheroji

Profesori – obični ljudi ili super heroji?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

a sad malo muzike 1

Značaj muzike za usvajanje stranog jezika

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština.

3

Kako deca doživljavaju nemački jezik?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Zanimljive činjenice o Noći veštica

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

animirati-decu-glavna-slika32

Kako animirati dete za vreme raspusta

Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa...

broj22

Kada početi sa učenjem stranog jezika?

Godinama se smatralo da je učenje stranog jezika u predškolskom uzrastu uzaludno. Međutim, novije studije su pokazale da je najbolje vreme da dete nauči neki strani jezik tokom prve tri ili četiri godine života. Navešćemo nekoliko razloga...