• Jezički centar Equilibrio KIDS organizuje kurseve stranih jezika za decu od 3 do 14 godina na 3 lokacije u gradu, Strahinjića Bana 14 (Stari grad - Dorćol), Naselje Belville (Novi Beograd) i Sazonova 79 (Vračar - Crveni krst).
  • Pozovite : 011/77-00-699; 061/26-10-328
14nov
2013

Učenje stranih jezika – saveti za roditelje

Nedostatak komunikacije između roditelja i predavača može uzrokovati brojne probleme. Sve ovo ima veliki uticaj na to da li će dete biti uspešno u učenju stranog jezika. Roditelji žele da podrže svoju decu, ali često ne znaju na koji način, tako da su najčešće roditelji ti koji  rade domaće zadatke svoje dece. Više je nego očigledno da je to kontraproduktivno pošto predavač tada ne može znati da li je učenik savladao datu lekciju ili su pak njegovi roditelji ti koji dobro znaju to gradivo.

Dakle, kako mogu roditelji i predavači uspešno da sarađuju i time omoguće učenje jezika i van učionice? Navešćemo nekoliko saveta koji, ako ih se roditelji pridržavaju, mogu omogućiti savršenu radnu sredinu kod kuće.

Puštajte deci pesmice na engleskom jeziku. Možda je najzgodnije to činiti pre spavanja ili tokom vožnje kolima. Odaberite pesmice u kojima se stihovi često ponavljaju i koje imaju pevljive refrene. To što deca slušaju engleske reči je već vežba samo po sebi jer će melodičnost koja je karakteristična za engleski jezik dete na taj način veoma lako usvojiti. Cilj je izložiti dete glasovima engleskog jezika. Pesmice ostaju u našem umu još dugo vremena nakon slušanja, što čini pesmice savršenim za učenje jezika.

Kupite muzički DVD na engleskom jeziku. Odaberite onaj na kom likovi pokretima demonstriraju i dočaravaju značenje reči pesama. Deca koja su stara godinu i po dana uživaće gledajući scene prepune boja i sa lakoćom će usvajati nove reči i izraze. Pronađite obrazovne programe na engleskom jeziku,  kako na televiziji tako i na DVD-u. Postoje programi koji se bave najrazličitijim temama. Odaberite one teme koje najviše odgovaraju afinitetima Vašeg deteta. Ipak, trudite se da postoji jednaka zastupljenost programa koji su na maternjem i na engleskom jeziku, jer ponekad preterano izlaganje stranom jeziku može uticati na usvajanje i razvoj maternjeg jezika kod Vašeg deteta.

Pronađite izvornog govornika engleskog jezika. To može biti neko ko će voditi računa o Vašem detetu dok ste Vi na poslu: bebisiterka, komšija ili prijatelj. Dogovorite se sa tom osobom da  komunicira sa Vašim detetom samo na engleskom jeziku. Naoružajte ih slikovnicama i knjižicama na engleskom. Ovde nije cilj formalno podučavanje jezika već da se kroz razgovor, čitanje i igru postave osnove razumevanju i čistom izgovoru glasova engleskog jezika, što će kroz dalje školovanje biti nadograđivano.

Čim Vaše dete počne da koristi kompjuter, možete iskoristiti divne sadržaje i materijale koje Internet nudi. Odaberite one programe koji nude interaktivan pristup učenju jezika i koji ujedno nude i slušanje izgovora govornika engleskog jezika. Ukoliko je to moguće, sedite sa Vašim detetom dok ono radi za kompjuterom i ponudite pomoć kada je to potrebno. Takve aktivnosti ne moraju da budu vremenski dugačke. Deset do petnaest minuta dnevno obezbediće siguran napredak.

Ovo su samo neke od ideja i preporuka koje će Vam pomoći da, izlažući dete sadržajima na engleskom jeziku, obezbedite rano usvajanje osnova jezika i time u svemu tome učestvujete na konstruktivan i smislen način. Sa srećom!

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

motivacija-naslovna

Motivacija i učenje stranih jezika

Učenje stranog jezika ponekad može biti pravi izazov za mališane. U zavisnosti od uzrasta, njihova pažnja varira, te je decu od tri godine zahtevnije zainteresovati nego decu od osam godina.

390profesoriheroji

Profesori – obični ljudi ili super heroji?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

a sad malo muzike 1

Značaj muzike za usvajanje stranog jezika

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština.

3

Kako deca doživljavaju nemački jezik?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Zanimljive činjenice o Noći veštica

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

animirati-decu-glavna-slika32

Kako animirati dete za vreme raspusta

Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa...

broj340kidssite

Pet načina da deca nauče jezik kroz igru

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...