• Jezički centar Equilibrio KIDS organizuje kurseve stranih jezika za decu od 3 do 14 godina na 3 lokacije u gradu, Strahinjića Bana 14 (Stari grad - Dorćol), Naselje Belville (Novi Beograd) i Sazonova 79 (Vračar - Crveni krst).
  • Pozovite : 011/77-00-699; 061/26-10-328

Uticaj emocija na učenje stranih jezika

Sigurno je svakome od nas poznat osećaj kada nam se „stegne knedla u grlu” i ostanemo nemi i nepomični, a reči ne izlaze. Ponekad nam se čak i dogodi da nam se rečenica koju želimo da izgovorimo ponavlja u glavi, ali mi ne uspevamo da je izgovorimo. To se može dogoditi, kako na stranom, tako i na maternjem jeziku.  Često se dešava da smo suočeni sa frustracijom, brigom, stidom, strahom ili nekom od drugih negativnih emocija.

Dokazano je da nelagodnost prilikom učenja dovodi do osećaja „blokade” kasnije pri reprodukovanju naučenog. Istraživanja su pokazala da neko ko je učio strani jezik uživajući i gajeći samo pozitivne emocije, kasnije se oseća opušteno i u mnogo većoj meri uspešno reprodukuje naučeno, sa lakoćom govori na stranom jeziku pred drugima.

Isto tako, razlozi za strah pri izražavanju na stranom jeziku, često nisu samo situacije u kojima niste sigurni šta treba reći, već često i pritisak ili stres zbog drugih prisutnih članova naše grupe. Strah da ćemo pogrešiti pred grupom, da ćemo se zbuniti ili ispasti smešni dovodi do neprijatnih osećanja i nervoze.

Svi navedeni primeri u literaturi nazivaju se jezičkom anksioznošću.

Postoji li ovaj fenomen i kod mlađe dece i u kojoj meri?

Poslednjih decenija mnogobrojne studije bave se pitanjem učenja stranog jezika u najranijem uzrastu, pritom se navodi i niz biloških, kulturoloških i intelektualnih prednosti. Za razliku od odraslih i tinejdžera, deca u ranim uzrastima nemaju problem da se „odreknu” svog identiteta i lako preuzmu drugi, što zapravo stalno i rade igrajući se i pritom oponašajući svoje omiljene likove i junake. Upravo im ova sposobnost omogućava da se ne plaše pogrešnih reči pri odgovaranju, ne izbegavaju izazove i tako pokazuju veoma nizak nivo jezičke anksioznosti. Naravno, iako su deca mnogo slobodnija kada se radi o učenju stranog jezika, njihovo ponašanje i usvajanje jezika umnogome zavisi i od okruženja u kome se on uči. Istraživanja su pokazala da čak i veoma slobodna i vesela deca u učionici u određenim okolnostima mogu doživeti negativne emocije straha i time oblike jezičke anksioznosti. Zbog toga je veoma važno u kakvom okruženju i u kakvim uslovima deca uče strani jezik. Kada se deca osećaju prijatno i slobodno, bez pritiska koji stvaraju različita očekivanja, oni će nesmetanije usvajati, a samim tim i reprodukovati stečeno znanje, bez prisustva ikakvih negativnih emocija koje bi taj proces sputavale.

Pored prijatnog ambijenta, za učenje bez straha i drugih negativnih emocija, ključna je uloga nastavnika. On treba da bude prijatan, nasmejan, da koristi zanimljiv didaktički material i pre svega igru kao osnovni metod učenja u ranim uzrastima. Igra je odličan način da se učenici motivišu da aktivno učestvuju u predloženim aktivnostima, ali i da tom prilikom koriste ciljne jezičke strukture, pritom nesvesni da zapravo učestvuju u procesu učenja. Uz prijatnu atmosferu, pozitivne emocije, deca dugoročno pamte nastavno gradivo.

Igra je značajan segment odrastanja svakog od nas i u najranijim uzrastima ona  znači slobodu, a kao sastavni deo obrazovanja utiče na razvoj ličnosti. U nastavi, igra povezuje učionicu sa realnim životom. Nastavnikova uloga u odabiru aktivnosti je takođe veoma bitna. Poznajući svoje učenike, on će planirati i organizovati čas tako da aktivnosti probude njihova interesovanja i zanimanja, da ih motivišu i podstaknu na rad.

Iz svega ovoga jasno je zaključiti da je za ostvarivanje značajnih rezultata u učenju stranih jezika neophodno, ne samo imati volju i talenat, već i da uslovi u kojima nešto učimo pogoduju našem senzibilitetu i ni u kom slučaju ne uzroukuju bilo kakvu vrstu negativnih emocija. Ukoliko nam atmosfera u kojoj učimo prija i čini da se osetimo opuštenim i sigurnim, pozitivni rezultati svakako neće izostati.

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

motivacija-naslovna

Motivacija i učenje stranih jezika

Učenje stranog jezika ponekad može biti pravi izazov za mališane. U zavisnosti od uzrasta, njihova pažnja varira, te je decu od tri godine zahtevnije zainteresovati nego decu od osam godina.

390profesoriheroji

Profesori – obični ljudi ili super heroji?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

a sad malo muzike 1

Značaj muzike za usvajanje stranog jezika

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština.

3

Kako deca doživljavaju nemački jezik?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Zanimljive činjenice o Noći veštica

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

animirati-decu-glavna-slika32

Kako animirati dete za vreme raspusta

Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa...

broj340kidssite

Pet načina da deca nauče jezik kroz igru

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...

broj22

Kada početi sa učenjem stranog jezika?

Godinama se smatralo da je učenje stranog jezika u predškolskom uzrastu uzaludno. Međutim, novije studije su pokazale da je najbolje vreme da dete nauči neki strani jezik tokom prve tri ili četiri godine života. Navešćemo nekoliko razloga...