Savremeni, ubrzani tempo života kom je najveći broj nas izložen dovodi do toga da je, nažalost, većini mališana omiljena igračka tablet, telefon ili televizor. Preterana upotreba ekrana, naročito kod dece do pete godine života može dovesti do zavisnosti, manjka kreativnosti i energije, smanjene sposobnosti komunikacije i drugih problema poput gojaznosti i krive kičme.

Međutim, nije svako vreme provedeno ispred računara uzalud utrošeno. Deci, u ovo doba digitalne ekspanzije, ne možemo i ne treba da uskraćujemo korišćenje savremenih tehnologija. Oni su “rođeni sa računarima”, pa je samo potrebno jasno definisati vreme koje dete može da provodi ispred ekrana, kao i način i pravila ponašanja kojih se treba strogo pridržavati.

Svakodnevno aktiviranje i vežbanje moždanih vijuga je jako važno, a moguće je i korišćenjem tableta, računara, interneta, pa čak i kroz igrice! Ako se u to uključe još i sadržaji kroz koje vaše dete može unaprediti znanje stranog jezika, granice ne postoje! Samo je neophodno da se i vi angažujete, istražite i pronađete digitalne sadržaje koji su edukativnog karaktera.

Učenje engleskog jezika uz pomoć ekrana-5 predloga
Učenje engleskog jezika uz pomoć ekrana-5 predloga

Mi imamo mnogo ideja za pametno korišćenje ekrana u cilju učenja engleskog jezika, a ovo su pet načina koje je lako sprovesti kod kuće, a bez vašeg prevelikog angažovanja:

  1. Gledanje filmova i crtaća bez titla ili sa engleskim titlom

Filmovi nam nude kontekst koji je osnovni preduslov za usvajanje novih izraza, kroz prirodnu komunikaciju na engleskom jeziku. Bez obzira što dete ne razume svaku pojedinačnu reč, razumeće kontekst, pa je važno da tema bude interesantna, ali i prilagođena uzrastu.

  1. Slušanje strane muzike

Verovatno ste već primetili da vaše dete pevuši neke pesmice na “svom engleskom”. Iskoristite njihove omiljene hitove, tako što ćete im pronaći titlovane spotove i pomoći im da razumeju i usvoje reči koje su primerene njihovom uzrastu. A možete organizovati i karaoke u kućnom ambijentu!

  1. Igranje igrica:

Igrice ne moraju nužno biti loše, bitno je da potražite one edukativne koje će detetu biti zanimljive. Evo naših predloga:

  1. Aplikacije za učenje stranih jezika

Pod pretpostavkom da vaše dete već ima solidnu osnovu engleskog jezika, a javlja mu se želja za učenjem drugog stranog jezika, možete mu instalirati neku od aplikacija za učenje stranog jezika.

Naš predlog je Duolingo aplikacija za koju dete može izdvojiti svakodnevno, 10-20 minuta vremena. Duolingo je zamišljen kao igrica u kojoj prelazite nivoe polažući jednostavne lekcije. Na ovaj način će obnoviti i neke osnovne konstukcije i vokabular iz engleskog jezika.

  1. Zoom/Skype druženje na engleskom

Predložite detetu da sa jednim ili više drugara, jednom nedeljno organizuju okupljanje na Zoom, Skype ili nekoj drugoj platformi na kom će biti dozvoljeno da pričaju samo na engleskom. Mogu svaki put odrediti temu druženja, pričati o svakodnevnim dešavanjima u školi, igricama, sportu… Ovakvo druženje im može biti povremeno zanimljivije od druženja uživo, a može pomoći da se oslobode stida koji može da postoji u komunikaciji uživo ili pred velikim brojem učenika i nastavnikom.

Bitno je da se deca zabave, ali i da vreme provedeno ispred ekrana bude korisno, sadržajno i ispunjavajuće. Sve ovo naravno nije dovoljno za učenje stranog jezika, ali može dosta pomoći da se jezik zavoli, nadogradi i obnovi.

Časovi u Equilibrio kids učionicama su koncipirani upravo na raznolikosti sadržaja, učenju iz realnih situacija, igranju, pevanju, slušanju muzike, pa i obaveznom bioskopu na Jezičkom kampu.

Roditelji naših najmlađih polaznika već su navikli da od svojih nastavnika redovno dobijaju preporuke i linkove za dodatne sadržaje prilagođene uzrastu, a koje naši Ekijevci obožavaju. Mališani su kao sunđeri, upijaju sve, bitno je samo na koji način i na koje sadržaje ih usmerite!