U poslednje vreme većini roditelja se čini da su deca izgubila samostalnost i to ne samo kada su školske obaveze u pitanju.  U prilog tome ide i činjenica da smo u poslednje vreme mnogo više vremena proveli u kući i uvek bili na raspolaganju svojoj deci i njihovim potrebama.

NE REŠAVAJTE PROBLEME SVOJE DECE, USMERITE IH I MOTIVIŠITE DA TO UČINE SAMI!

Vratite se godinu i po dana unazad i setite se da niste baš mnogo znali o školskom gradivu svoje dece, o svim mogućim i nemogućim dijalozima i čarkama koje su imali sa svojim vršnjacima, kao što je to situacija danas. Mnoge situacije su potpuno  sami razrešavali, a sada ste vi, potpuno spontano, preuzeli tu ulogu da rešavate svaku, pa čak i najmanju razmiricu. S druge strane, ove okolnosti su nas silom prilika povezale sa svojim bližnjima, više vremena provodimo zajedno, upoznajemo se i razvijamo zajedno. Ako tako razmišljamo, novonastala situacija ima i neke svoje prednosti. Ipak u životu, moramo u svakoj okolnosti naći i nešto što je pozitivno, kako bi optimizam i nada u bolje sutra opstali.

LIČNA HIGIJENA KAO OSNOVNA DEČIJA OBAVEZA

Kada je reč o ličnoj higijeni dece, tu smo da ih naučimo da se staraju o sebi, da brinu o svom zdravlju i telu. Treba ih podsećati, ali ne i pritiskati, treba ih opominjati, ali ne i vikati na njih. Postarajte se da vi date primer poželjnog ponašanja.

Kao i za bilo koje izazove u vaspitanju razgovor je ključ uspeha! Uvek razgovarajte sa njima, ne tako što ćete im samo držati predavanja, već tako što ćete im postavljati pitanja. Oni sami treba da dođu do odgovora i da razumeju zašto su neki oblici ponašanja prihvatljivi, a neki drugi ne. Zašto je uopšte bitno prati zube? Zašto je bitno kupati se? Šta je to što dobijamo tim aktivnostima? Kada odgovori na ta pitanja, dete će znati kako treba da se ponaša.

EKILIBRIĆI <br/> Kako da lična higijena postane svakodnevna navika

ZAJEDNO DO CILJA!

Perite zube sa svojom decom, napravite mali porodični ritual večernjeg pranja zuba. Neka to bude vaše zajedničko vreme. Shvatiće koliko je to bitno za njihovo zdravlje, a uživaće da se igraju sa vama dok pasta pada na pločice i smejete se zajedno! Posle nekog vremena, postaće rutina koja se ne preskače.

Mama i Ana su, na mamin predlog, otišle u kupatilo i zajedno oprale zube. Ana se smejala na mamine face koje je pravila sa četkicom u ustima i tako su nekoliko dana imale svoje zajedničko vreme pred spavanje. Pošto je shvatila da joj pranje zuba ne predstavlja problem, a uz maminu igru i zadovoljstvo, Ana se sama, dan po dan, privikla da je pranje zuba ujutru i uveče zabavna obaveza. Pored toga je svaki put pred čas u EQUILIBRIO KIDS-u  sama odlazila u kupatilo i prala zube!

Jelena Petrović, diplomirani psiholog