Porodica Ekilibrić je jedna tipična beogradska porodica koju čine mama i tata Ekilibrić, ćerka Ana, sinovi Marko i Ivan. Kroz njihove dogodovštine prolazićemo svake srede.

Videćete da svaka porodica ima slične dileme, izazove i probleme, a mi ćemo se potruditi da vam otkrijemo načine na koje ih uspešno možete rešiti.

Znamo da biti roditelj jeste lepo, ali nije lako, zato želimo da vam pomognemo i otkrijemo načine na koje možete podstaći svoje dete na razgovor, imajući u vidu razlike u njihovom karakteru, temperamentu i uzrastu.

Porodicu Ekilibrić čine mama i tata, ćerka Ana i sinovi Marko i Ivan.

Mama: Psiholog, topla, nežna, kreativna, ali veoma zahtevna u pogledu izvršavanja svih obaveza. Dosledna je i pomalo stroga. Ima velika očekivanja od svoje dece, posebno na planu obrazovanja. Često ima potrebu da razgovara sa decom, pa je možda ponekad i dosadna u tom pogledu. Nijedan “problem” ne ostavlja nerazrešen, već pokušava da nauči decu da iz svake situacije izvuku neku pouku. Kroz igru sa decom se trudi da uvek nešto novo nauče. Obožava knjige, putovanja, odlaske na more i skijanje.

Tata: Programer, tih, ćutljiv, pomalo popustljiv prema svojoj deci. Vredan je, mnogo radi, ali svaki slobodan trenutak koristi da kvalitetno provede vreme sa svojom porodicom. Obožava da se igra sa decom, da sa njima provodi vreme napolju, na vazduhu u sportskim aktivnostima. Često je na  Twitteru, informisan je o svim dešavanjima u zemlji i svetu, a kada se zainteresuje za neku temu pronalazi sve moguće izvore kako bi dobio što više podataka o njoj. Voli da putuje, uživa u prirodi, odlasku na selo, more i planinu.

Ana: Treći razred, radoznala, živahna, trenira atletiku, jako je duhovita i voli da zabavlja ljude oko sebe. Ne prihvata ne kao odgovor i uvek traži način da dođe do onoga što želi. Posle svakog maminog ili tatinog objašnjenja zašto nešto ne može, ona kaže: “Da, ali…”. Sigurna je u sebe i svoje sposobnosti i ne obraća pažnju na komentare drugih o njenim manama. Voli životinje i želi da bude veterinar kad poraste. Uživa u boravku na selu i sklona je da napravi avanturu iz najobičnijih situacija. Voli da čita i vrlo je kreativna i ne smeta joj da se sama igra, ali uživa i u druženju sa drugaricama i drugarima iz škole.

Marko: Ide u sedmi razred i počele su da mu izlaze prve bubuljice po licu. Zaljubljen je u drugaricu iz razreda koja ne obraća pažnju na njega. Trenira košarku, voli matematiku, ide na takmičenja. Osetljiv je na neuspeh, lako se razljuti, ali još lakše odljuti. Omiljen je u društvu, ali ne razume zadirkivanje drugara. Ne voli nepravdu, brani slabije kada ih neko zadirkuje. Pažljiv je prema sestri i bratu, ali ga u poslednje vreme strašno nerviraju jer žele da mu pokazuju šta znaju, a to njega baš mnogo ne zanima. Povremeno ima strpljenja za njih, ali je uvek tu da uskoči mami i tati ako ih treba negde odvesti ili pričuvati. Obožava igrice, pa sa mamom često ima diskusije na temu koliko je vremena dovoljno da se provede u toj aktivnosti.

Ivan: Ima pet godina, ide u školicu fudbala, ali želi da ide i na ples. Nemiran je, ne voli nepravdu, ne voli da gubi i kad ne zna kako da odgovori nekom na provokaciju, dešava se i da ga udari. Umiljat je, voli da se mazi i da mu se čita pred spavanje, ali pokušava sam da nauči da čita da bi pokazao da je u ranijem uzrastu od svoje sestre savladao čitanje. Voli brojeve, zna da računa, uporan je kada nešto zacrta da nauči. Prvi je od sve dece iz vrtića naučio da sam veže pertle, pa svima pokazuje i pokušava da ih nauči. Stalno traži društvo, ima tri najbolja drugara sa kojima se redovno druži posle vrtića.

Vidimo se sledeće nedelje u prvoj avanturi porodice Ekilibrić!

Jelena Petrović, diplomirani psiholog