Porodica Ekilibrić je otputovala u Grčku na letovanje. Sjajan provod deci su upotpunila i nova poznanstva sa vršnjacima iz drugih zemalja. Takvo internacionalno okupljanje, koje je pre godinu dana bilo nezamislivo, deci je pružilo neka nova iskustva i unelo interesantnu dinamiku u vreme provedeno na letovanju.

Znanje engleskog jezika – velika prednost u socijalnim interakcijama

Svo troje dece Ekilibrića idu u EQUILIBRIO KIDS na kurseve engleskog jezika i nemaju problema sa konverzacijom na engleskom. Stoga su, kako dominantni, tako i omiljeni u socijalnoj interakciji sa vršnjacima koji dolaze iz zemalja sa drugih govornih područja.

Na letovanju se stekla poneka simpatija, ali i prijateljstva koja mogu potrajati i ceo život ukoliko se kontakti održavaju. Mama i tata Ekilibrić su uvek podsticali decu da održavaju kontakte sa svim svojim drugarima tokom leta, čak iako se ne viđaju sa njima. Većina drugara nije u Beogradu za vreme raspusta, već kod baka i deka, na moru, planini ili kod rođaka i prijatelja. S obzirom na to da starija deca imaju telefone, komunikacija sa drugarima je olakšana, dok se Ivan sa svojim prijateljima iz predškolskog čuje preko roditelja. A letovanje je potpuni doživljaj kada se uspostave novi kontakti i nova poznanstva.

Tu se ove godine Marko sprijateljio sa Elenom, vršnjakinjom iz Verone.

Internacionalna prijateljstva mogu podstaći učenje stranog jezika

Kako su svakodnevni susreti podsticali razgovore, između Marka i Elene su se javile obostrane simpatije. Elena koja se u početku stidela da govori engleski, postepeno se oslobađala, sve manje i manje grešila u izgovoru, lakše pronalazila reči koje su bile potrebne za konverzaciju, a jednog jutra je došla sa rečnikom engleskog jezika koji joj je umnogome pomogao u komunikaciji. Druženje je bilo, ne samo lepo, već i veoma korisno. Marko je, kao neko ko bolje zna engleski jezik, podsticao Elenu da govori, pričao joj o Srbiji, postavljao pitanja o Italiji, pa se podsećao nekih fraza i reči koje nije dugo koristio.

EKILIBRIĆI <br/> Dopisivanje na engleskom <br/> jeziku
EKILIBRIĆI <br/> Dopisivanje na engleskom <br/> jeziku

Kako održavati prijateljstvo na daljinu

Marko ne samo da je vežbao konverzaciju na engleskom, već se zainteresovao za Italiju i italijanski jezik, naučio je puno o toj prelepoj zemlji i dogovorio se sa Elenom da ona dođe u Srbiju, a on u Italiju na neko vreme tokom raspusta.

Međutim, često se dešava da zbog udaljenosti kontakti postaju sve ređi, a onda se i ugase. Tata je shvatio da su Marko i Elena jako slični, vole istu muziku, gledaju iste serije, vole iste kompjuterske igrice i jako lepo se slažu, pa mu je bilo žao da se takvo prijateljstvo ne neguje.

Jedini način da se održe kontakti jeste komunikacija na daljinu. Tata Ekilibrić im je predložio da razmene mejlove i brojeve telefona, pa da se čuju preko Vibera. Klinci su se složili, ali su obavestili tatu da su oni već zapratili jedno drugo na Instagramu i da je to najzgodniji model komunikacije jer tu vide slike, gledaju story, ali i pišu jedno drugom poruke na engleskom. Na taj način će vežbati pisanje na engleskom i ispravljati jedno drugom greške u kucanju. Takođe će Marko Elenu pomalo učiti srpski jezik, a ona njega italijanski.

Tata je bio ponosan na mlade generacije i njihovu snalažljivost, korišćenje naučenog u novim situacijama i rešavanje problema. Pohvalio ih je i rekao da će podržati svaku inicijativu koja će negovati ovako lepo drugarstvo, pa su i roditelji razmenili kontakte između sebe.

Jelena Petrović, diplomirani psiholog