Izgubilo se u moru opcija, mogućnosti koje nismo sami stvorili već su nam ponuđene gotove! Izgubljeni su sati pred ekranom bez nekih ciljanih, edukativnih aktivnosti kojima bi se aktivirala dečija mašta i stvaralaštvo.

Igranje igrica kao takvo može imati i prednosti i mane, ali druženje u prirodi i sa drugarima uvek samo prednosti! I u situacijama kada dođe do ružnih reči, svađa, pa nekada i do ćuškanja, deca se u interakciji uče socijalnim odnosima, rešavanju problema u realnom vremenu i načinima reagovanja u svim mogućim međuljudskim odnosima.

A koje su to prednosti druženja i igranja napolju sa drugarima za fizički i psihički razvoj dece?

Korekcija telesne kompozicije

Lastiš češće igraju devojčice, ili da kažemo češće su igrale devojčice. Sad se ne može videti da deca igraju lastiš ispred zgrade, jer sede i gledaju u telefone. Tom igrom se razvija elegancija pokreta, preciznost, jačaju mišići nogu i smeh kada ne uspemo da odradimo „osmicu“.

Brzina

Žmurka, ta divna igra podstiče decu na spretnost, brže reagovanje i brzinu trčanja. Razmišlja se i o najboljem mestu za skrivanje, kao i o tome gde bi se ko mogao sakriti, pa se pomalo razvija i strateško mišljenje.

Timski rad

Igranje fudbala, košarke, odbojke i drugih grupnih sportova naša deca vežbaju saradnju, strategiju i timski rad.

Kako se izgubilo / promenilo detinjstvo?

Energija

Igrajući se Šuge, Jurke deca trče, pokreću se i umaraju se, ali i ispunjavaju snagom, formom i energijom.

Stvaralaštvo

Izrađivanjem igračaka od delova odbačenih krpa, starog nameštaja ili guma deca se zabavljaju u kreativnom stvaralaštvu. Ukoliko nakon izrade igračaka, osmisle i igru mašta nema granice!

Detinjstvo je tu, nemojmo dozvoliti da se izgubi u novim tehnologijama. Neka tehnologije služe deci, a ne deca njima!