Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo  po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas. Neki od njih su nas naučili da delimo prve igračke, drugi su nas naučili kako da napišemo prva slova i pročitamo prve knjige ili su nas hrabrili ili verovali u naše mogućnosti onda kada nam je to bilo najpotrebnije. S druge strane, bilo je sigurno i onih zbog kojih su nam se znojili dlanovi svaki put kada bi proveravali naše znanje.

Često se kao diplomirani profesor engleskog jezika pitam koliko uloga zapravo imamo svi mi koji se bavimo ovim poslom. I još uvek nisam uspela da nađem potpun odgovor jer se stalno javljaju nove uloge i spisak je svakim danom sve duži. Jedno je sigurno: svaka pojedinačno nosi sa sobom veliku odgovornost.

Kada bismo pitali decu da nam opišu kako doživljavaju profesore, dobili bismo najrazličitije odgovore. Jedni bi rekli da su profesori njima kao mame i tate, drugi bi rekli da su sudije i policajci, a treći da su glumci i animatori. Kada malo bolje razmislim, deca su u pravu, mi smo zapravo sve to u jednom. Skoro kao super heroji iz dečijih filmova. Svakog dana menjamo po nekoliko uloga i trudimo se da svaku odigramo onako kako možemo. Kao glumci na sceni, izloženi smo pohvalama i kritikama u isto vreme. Morate priznati da je veoma zahtevno biti roditelj, prijatelj, pedagog, vaspitač, glumac i policajac u isto vreme. Međutim, kao profesor engleskog jezika znam da će se svaki uloženi trud isplatiti dvostruko i da deca znaju da prepoznaju i cene sav naš trud. Svaki zagrljaj i dečiji osmeh daje nam podstrek da se trudim još više i da odigramo te uloge što bolje. Uz decu, i mi odrasli postajemo bolji ljudi. Od njih smo mnogo toga naučili, a jedna od meni najdražih lekcija mi je ona iz koje sam naučila da mogu da budem srećna i bez konkretnog razloga.

Deca bi rekla da sve ove uloge može odigrati samo Supermen ili Betmen. I pored svih uloga koje svakodnevno uspevamo da odigramo, mi nismo super heroji, mi smo nešto još bolje od toga: mi smo profesori!

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA