Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika, poslužite se nekom od sledećih ideja:

  1. Prostor za igru organizujte tako da deca moraju da komuniciraju. Neka im materijal za igru bude pred očima, ali neka neke od najprimamljivijih igrački budu van njihovog dohvata! Kada dete zatraži igračku koju želi, ohrabrite ga da sastavi celu rečenicu na stranom jeziku, neka vas zamoli, pokažite mu kako da se ljubazno izrazi, da kaže “Molim” i “Hvala”, podstaknite ga da komunicira sa vršnjacima tražeći njihovu pomoć ili neka im pomogne u rešavanju problema.
  2. Podstičite detetova interesovanja i uvedite novi vokabular. Da li ste ikada rekli neku zaista komplikovanu reč na maternjem jeziku pred malim detetom i momentalno pomislili da bi trebalo da malo uprostite? E, pa, nemojte! Reči koje su nove za dete usadiće mu se u memoriju. Kada postavimo izazov pred dete, ono će nam često pokazati da može da uradi ili postigne mnogo više nego što mislimo. Iskoristite to i predstavite mu nove reči na stranom jeziku.
  3. Iskoristite slike deteta i članova porodice u svojim projektima, igrama i drugim aktivnostima. Ništa ne motiviše malu decu više od njih samih. Setite se samo koliko vole da se gledaju u ogledalo. Neka učenje novih reči povežu sa nečim poznatim i bliskim.
  4. Krećite se! Deca mnogo više nauče kada se kreću dok uče nego kad samo mirno sede za stolom. Kada nešto rade umesto da samo govore i gledaju, njihov mozak je zaista aktivan, a ono što tako uče mnogo brže će da zapamte. Neka plešu, skaču, pokazuju delove tela i predmete oko sebe – učenje novog jezika tako postaje zabava i uživanje.
  5. Napravite i igrajte se sa zanimljivim materijalom koji može da se upotrebi na različite načine i u različitim aktivnostima. Iskoristite lego kocke, figurice, voziće, automobilčiće, plastelin, kutije, poklopce i drugi materijal koji može da se koristi na različite načine. Budite kreativni. Nekada je dovoljno da samo pripremite materijal i prostor za igru, a deca će se već sama pobrinuti za ostalo. Na vama je samo da u te aktivnosti uključite i izraze na stranom jeziku.

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA