07dec
2016

Da li učenje nemačkog jezika teže pada deci ili odraslima?

Od svih stranih jezika, deca najčešći kontakt imaju sa engleskim i doživljavaju ga bliskim. Nemački jezik, pak, veoma retko imaju mogućnost da čuju, osim na putovanjima. Ipak, to decu ne udaljava od jezika jer je usvajanje jezika kod dece spontano, a time i mnogo uspešnije u odnosu na odrasle.

Odraslom pojedincu, koji sluša dve osobe koje govore na nemačkom, vrlo često može da se učini kao da se one raspravljaju, što međutim nije slučaj. U stvari, nemački jezik se može učiniti teškim i rogobatnim odraslima zato što su opterećeni predrasudama i pravilima.  Pošto deca te predrasude ne znaju, one ih i ne ometaju u učenju ovog jezika. Deca ne doživljavaju nemački kao ružan i težak, već ga sa lakoćom usvajaju.

Kada deca, još kao mala počnu da uče nemački, kod njih se razvija ljubav prema ovom jeziku, isto kao i prema bilo kom drugom stranom jeziku. U ranom uzrastu deca usvajaju strani jezik spontano, po istom principu po kome usvajaju maternji. Oni, spoznajući predmete iz svoje okoline, te iste predmete imenuju na jeziku koji čuju, ne praveći razliku da li je to srpski ili neki drugi jezik. Pošto nemaju jezičko iskustvo, oni ne mogu da prepoznaju jezik, niti da steknu utisak da su italijanski i španski melodični, da je francuski jezik ljubavi, a nemački jezik naredbe.

Iako pesmice na nemačkom nisu tako melodične, kao na primer na engleskom i španskom, deca ih vole i lako ih pamte. Kada čuju neku reč koja je komplikovana za izgovor, njima je to čak i interesantno i predstavlja im izazov i ne odustaju dok je tačno ne izgovore. Osim toga, zbog postojanja velikog broja germanizama u srpskom jeziku, deca često i lako prepoznaju reči nemačkog porekla u svom maternjem jeziku.

Usvajanje nemačkog jezika od malena omogućava deci da bez ikakve muke zavole i savladaju ovaj veoma tražen i koristan jezik.

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

390profesoriheroji

Kako dete doživljava svog profesora?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

ucenje-kroz-igru-u-skolici-engleskog-jezika

Kako pomoći detetu da zavoli engleski jezik?

Uživajte i vi u slušanju i učenju engleskog jezika Jedan od najboljih načina da se deca zainteresuju za učenje engleskog jezika jeste da im dozvolite da vas posmatraju kako uživate u slušanju i govorenju ovog stranog jezika. Ne...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Da li znate šta predstavlja Noć veštica?

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

broj340kidssite

Kako da dete nauči strani jezik kroz igru?

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...