03nov
2016

Kako pomoći detetu da zavoli engleski jezik?

Mnogi roditelji žele da pomognu svojoj deci da nauče engleski jezik još od malih nogu. Kako bi bili u stanju da to valjano i urade, moraju pronaći pravi i adekvatan način da detetu približe ovaj strani jezik.

U nastavku pročitajte nekoliko predloga kako da pomognete svojoj deci da uživaju u učenju engleskog jezika.

Uživajte i vi u slušanju engleskog jezika

Jedan od najboljih načina da se deca zainteresuju za engleski jezik jeste da im dozvolite da vas posmatraju kako uživate u slušanju i govorenju ovog stranog jezika. Ne morate se previše truditi, ali bi bilo dobro da vas deca povremeno vide kako slušate muziku ili čitate knjigu na engleskom jeziku. Vaša deca će se ugledati na vas. Kada se igraju, deca često oponašaju svoje roditelje. Ako želite da zainteresujete svoje dete da uči engleski jezik, pokažite mu da i vi uživate u tome.

Koristite jednostavne rečenice

Koristite jednostavne instrukcije poput : “Put on your shoes.” ; “Let’s go!” or “Give me the apple, please.” Pohvalite ih rečenicama poput: “Good job!” ili  “Well done!” Primetite i naglas, na engleskom jeziku, prokomentarišite neke pojave koje se dešavaju u spoljnom svetu: “It’s cold today!”; “Look at the brown dog.”  ili “This ice-cream is yummy.”

Izložite svoje dete uticaju engleskog jezika

Zapamtite da je veoma važno da dete što više bude izloženo engleskom jeziku. Pustite mu crtani film, DVD ili pesmice na engleskom jeziku, čitajte svom detetu bajke i priče na engleskom i ono će uživati. Ponekad roditelji imaju nerealna očekivanja kada su u pitanju rezultati koje deca mogu da ostvare prilikom učenja stranog jezika. Imajte strpljenja jer, čak i detetu koje je rođeno u Engleskoj, treba vremena da tečno progovori svoj maternji jezik.

Imajte pozitivan stav

Učenje stranog jezika trebalo bi da bude pozitivno iskustvo. To nije takmičenje. Ako je dete svakodnevno izloženo engleskom jeziku, ono će sigurno napredovati. Uvedite u sve više segmenata svog života engleski jezik na što zanimljiviji način i dete će sigurno mnogo toga i upamtiti. Nagradite  svoje dete kada izgovori neku reč ili otpeva pesmicu na engleskom.

Ukoliko, pak, insistirate da dete uči jezik protiv svoje volje, ono će početi da pruža otpor i odbijaće da nauči bilo šta. Fokusirajte se na pozitivne strane učenja stranog jezika kod dece i ne prekorevajte svoje dete ukoliko nepravilno izgovori reč ili nije dovoljno motivisano da uči jezik.

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

390profesoriheroji

Kako dete doživljava svog profesora?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Da li znate šta predstavlja Noć veštica?

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

broj340kidssite

Kako da dete nauči strani jezik kroz igru?

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...