Mnogi roditelji žele da pomognu svojoj deci da nauče engleski jezik još od malih nogu. Kako bi bili u stanju da to valjano i urade, moraju pronaći pravi i adekvatan način da detetu približe ovaj strani jezik.

U nastavku pročitajte nekoliko predloga kako da svojoj deci olakšate učenje engleskog jezika.

Uživajte i vi u slušanju i učenju engleskog jezika

Jedan od najboljih načina da se deca zainteresuju za učenje engleskog jezika jeste da im dozvolite da vas posmatraju kako uživate u slušanju i govorenju ovog stranog jezika. Ne morate se previše truditi, ali bi bilo dobro da vas deca povremeno vide kako slušate muziku ili čitate knjigu na engleskom jeziku. Vaša deca će se ugledati na vas. Kada se igraju, deca često oponašaju svoje roditelje. Ako želite da zainteresujete svoje dete za učenje engleskog jezika, pokažite mu da i vi uživate u tome.

Koristite jednostavne rečenice

Koristite jednostavne instrukcije poput : “Put on your shoes.” ; “Let’s go!” or “Give me the apple, please.” Pohvalite ih rečenicama poput: “Good job!” ili  “Well done!” Primetite i naglas, na engleskom jeziku, prokomentarišite neke pojave koje se dešavaju u spoljnom svetu: “It’s cold today!”; “Look at the brown dog.”  ili “This ice-cream is yummy.”

Izložite svoje dete uticaju engleskog jezika

Zapamtite da je veoma važno da dete što više bude izloženo engleskom jeziku. Pustite mu crtani film, DVD ili pesmice na engleskom jeziku, čitajte svom detetu bajke i priče na engleskom i ono će uživati. Ponekad roditelji imaju nerealna očekivanja kada su u pitanju rezultati koje deca mogu da ostvare prilikom učenja stranog jezika. Imajte strpljenja jer, čak i detetu koje je rođeno u Engleskoj, treba vremena da tečno progovori svoj maternji jezik.

Imajte pozitivan stav

Učenje stranog jezika trebalo bi da bude pozitivno iskustvo. To nije takmičenje. Ako je dete svakodnevno izloženo engleskom jeziku, ono će sigurno napredovati. Uvedite u sve više segmenata svog života engleski jezik na što zanimljiviji način i dete će sigurno mnogo toga i upamtiti. Nagradite  svoje dete kada izgovori neku reč ili otpeva pesmicu na engleskom.

Ukoliko, pak, insistirate da dete uči jezik protiv svoje volje, ono će početi da pruža otpor i odbijaće da nauči bilo šta. Fokusirajte se na pozitivne strane učenja stranog jezika kod dece i ne prekorevajte svoje dete ukoliko nepravilno izgovori reč ili nije dovoljno motivisano da uči jezik.

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA