Da li vam se čini poznata sledeća situacija- mama i tata dočekuju svoje dete na ulazu u vrtić ili po izlasku sa časa engleskog jezika. Dečačić ozarenog lica istrčava i hrli im u naručje, očigledno presrećan što ih vidi. Roditelji šire ruke, grle ga, a onda sledi čuveno pitanje: „Šta ste danas radili?“ Deluje savršeno normalno i prirodno da nekoga koga volite najviše na celom svetu, želite da pitate kako je proveo vreme, zar ne? Međutim, ono što bi trebalo da znate, je da deca od tri, četiri i pet godina žive u trenutku. Onog momenta kada se otvore vrata učionice, i dete ugleda vas – najvažniju osobu u svom životu, ono uživa baš u tom trenutku. Ukoliko mu tada postavite bilo kakva pitanja koja se odnose na period koji ste bili razdvojeni, dete verovatno neće imati spreman odgovor, pošto će mu jedina misao biti koliko mu je drago što vas ponovo vidi.

Detetu mlađem od pet godina neće biti lako da opiše sve situacije koje su se dogodile na času, hronološkim redom. Takođe, aktivnosti kao što su učenje pesmica i novih reči u dečijoj maloj glavici se odigravaju na potpuno drugačiji način. Tako, deca nakon časa na pitanje: „Šta ste radili na času engleskog jezika?“ često odgovaraju: „Ništa.“ Neretko se dešava da deca kažu da su se samo igrala ili da čak pomenu prvu aktivnost koje mogu da se sete, a koja je obično i poslednja aktivnost urađena na času. Naši mališani će češće ispičati anegdotu sa časa, reći da je neko kinuo i zasmejao svu decu, pa čak i da se neko ružno ponašao, pre nego što će dati odgovor na pitanje šta su radili. Deca neće biti u mogućnosti da vam izlože da su na početku časa korišćene kartice kojima se uveo novi ili obnovio naučeni vokabular. Oni neće umeti da prepoznaju da je kroz igru sa čašama uvežbano više novih izraza, kao ni da su kroz igru „Muzičke stolice“ naučili da izraze pripadnost i nauče glagol have got.

Kada se govori o aktivnostima za stolom, iako naizgled deluje da se radi o crtanju i bojenju, koje bi deca mogla da rade i kod kuće, ustvari se bas tada uči veliki broj kako govornih, tako i socijalnih veština. Svakako, deca nisu u stanju da ove veštine izoluju i da vam po izlasku iz učionice nabroje sve boje, oblike, brojeve i članove porodice koje su naučili. Problem koji takođe može da nastane je da ukoliko, svaki put kada izađe iz učonice, pitate dete šta je tog dana naučilo na času, detetu može postati odbojno, jer će osećati obavezu da da neki odgovor. Tada se kod deteta najčešće stvara nepotreban pritisak, te se ono najradije odlučuje za rečenicu: „Ja ne znam ništa da kažem.“ Sigurni smo da ni vama, a ni profesoru nije bas drago kada na hodniku čuje takvu rečenicu, te ćemo vam pomoći i da dođete do dragocenih informacija.

Kao što je već poznato, na našim časovima se učenje odigrava kroz igru, pesmu i crtanje, a sve to predstavlja aktivnosti u kojima deca uživaju. Ne očekuje se da deca odmah po ulasku u prostoriju znaju sve izraze koji su učeni pre nekoliko dana, te im se daje vremena da se prilagode sredini u kojoj se nalaze. Najčešće se deca opuštaju slušajući pesmice, te i vama preporučujemo da zajedno sa svojim mališanima slušate pesmice i na taj način se prisetite reči naučenih na časovima. Važno je da vašem detetu date primer. Ukoliko poznajete osnove engleskog jezika, pokažite svom mališanu da ga koristite u komunikaciji sa drugim osobama. Rečenice koje možete upotrebljavati ne moraju biti ni komplikovane ni predugačke. Čak i najjednostavnije: Hello! How are you? može probuditi znatiželju vašeg mališana i oduševljenje što i vi znate taj jezik. Takođe, već je svima poznato da se izlaganje engleskom jeziku postiže i gledajući i slušajući crtaće. Naša preporuka je da u toku gledanja crtaća postavljate pitanja (na engleskom jeziku, naravno) o bojama, brojevima i životinjama koje dete vidi. Na samom kraju, najvažnije je da na široki osmeh Vašeg deteta, uzvratite osmehom i zagrljajem. Podelite sa njim neki svoj doživljaj, a vremenom će i Vaše dete osetiti potrebu da i ono vama ispriča kako je protekao njegov čas ili dan u vrtiću.

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA