Često, idući linijom manjeg otpora, popuštamo deci jer je nama u datom trenutku tako lakše. Nekada moramo i sebi olakšati, ali ponekad su te olakšice upravo ono što će kasnije otežati raznorazne vaspitne situacije. Primer je spavanje u krevetu sa roditeljima.

Nakon noćnih podoja, obično je najzgodnije da ostavimo bebu u svom krevetu. Kasnije, kada je dete bolesno ili uplašeno, uzimamo ga u naručje i nosimo ga u naš krevet. Vreme prolazi, a dete je i dalje svako veče tu i niko ne može lepo da spava.

Šta raditi? Mišljenja pedijatara i psihologa o tome da li dete treba odvići od spavanja u roditeljskom krevetu ili ne su različita. Ali, većina njih smatra da detetu tu nije mesto. Svakako, vi kao roditelji najbolje znate, osećate i shvatate svoje dete i vi ste ti koji treba da donesu odluku. Nakon odluke, treba preći na konkretne akcije kako bi „selidba“ bila postepena.

Zašto deca žele da spavaju kod roditelja?

Ivan je toliko navikao da spava između mame i tate, pa je ostao zbunjen nad tatinom konstatacijom da je možda vreme da spava u svom krevetu. On čak nije uopšte o tome razmišljao, jer mu je tu lepo, toplo, oseća se sigurno i zaštićeno. Zašto bi on uopšte spavao na nekom drugom mestu?

Korak 1 – razgovor

Za svaku aktivnost sa detetom potreban je razgovor, dete treba da zna da je uvek na prvom mestu, da je voljeno i sigurno i da prelazak u svoj krevet nije nikakvo odbacivanje, već normalan razvojni proces. Iz tog razloga je tata objasnio Ivanu da se već mesecima oseća umorno, neispavano, često uveče i zbog guranja ustaje i prelazi u Ivanovu sobu. Zatim mu je objasnio da prekidanje sna nije zdravo, da sada posebno u vreme Korone treba da misle na svoje zdravlje i da je najpametnije da svako ima svoj krevet u kome spava.

Korak 2 – rituali

Mama je na to dodala da će mu isto, kao i svake noći, pričati priču o dogodovštinama malog Ivana i ljubiti ga za laku noć. A ujutru čim se probudi, može doći u njihov krevet. Na taj način će uz dovoljno sna svi biti raspoloženiji i odmorniji.

EKILIBRIĆI <br/> Kako navići dete da spava u svom krevetu?

Korak 3 – uređivanje sobe

Ivan se tada zamislio, ali je izrazio nezadovoljstvo zbog izgleda svoje sobe u kojoj mu se ne spava. Stoga su tata i mama odlučili da srede sobu po Ivanovom ukusu. Pronaći će postere fudbalera koje voli i okačiti ih po zidovima, kupiće posteljinu sa fudbalskim loptama i, ako sastavi celu noć u svom krevetu nedelju dana, Ivan će dobiti na poklon fudbalsku loptu koju želi već neko vreme. Ove ideje su već zaintrigirale dečaka pa je sa roditeljima napravio dogovor.

Korak 4 – svi su odmorni

Tata i mama su se odmorili tih nedelju dana. Ivan je nakon toga rado ostajao u svom krevetu, bez ikakve drame. Njegova soba je uređena baš po njegovom ukusu, a i fudbalsku loptu je dobio na poklon. Osećao je da su mu se roditelji posebno posvetili i to mu je prijalo. Iako Ivan spava u drugoj sobi, shvatio je da je i dalje njihova beba, da je mažen, pažen i voljen sin.

Jelena Petrović, diplomirani psiholog