Ćerka: Mama, šta je to roditeljstvo i kada počinje?

Mama (psiholog): Roditeljstvo je najlepši i najteži posao od svih! Najlepši jer je sav satkan od ljubavi, a najteži jer je dete uvek drugačije od svojih roditelja i treba ga upoznati, podstaći ga da raste u dobru, poštenu i specifičnu ličnost. Roditeljstvo počinje od momenta kada je beba u maminom stomaku. Beba čuje svoju mamu, diše zajedno sa njom i razvija se zajedno sa njom. Mama kreće da se brine o svojoj bebi čim sazna da je trudna, više vodi računa o svom zdravlju jer tako vodi računa i o svom detetu. Kada se rodi, beba je već ličnost za sebe, ima svoje potrebe i zahteve. Mama i tata se prilagođavaju, ali rade i na tome da prilagođavaju bebin ritam života svom dosadašnjem. Na taj način kroz ljubav i podršku svojih roditelja beba postaje dete, a potom i odrasla osoba.

Ćerka: Dakle, od momenta kada si saznala za mene, ti si postala mama?

Mama (psiholog): Da, i biću ti mama čak i kada i ti budeš mama.

EKILIBRIĆI <br/> Roditeljstvo

Stručnjaci i istraživanja kažu da je dečiji mozak u trećoj godini duplo aktivniji od mozga odrasle osobe. Deca prikupljaju informacije iz sredine u kojoj rastu brzinom većom nego što možemo zamisliti. U toplom i podržavajućem okruženju, dete ima veće šanse da se razvije u dobru, odgovornu i zrelu osobu, nego u situaciji kada je porodična sredina neprijatna za razvoj. Takođe, u podsticajnoj sredini dečiji mozak se brže razvija i lakše uči.

Čak i pre rođenja deteta, pokušajte da sredinu u kojoj živite učinite još lepšom, toplijom i prijatnijom, pre svega za sebe, a onda će se to preneti i na dete. Probajte da se smešite više i iskrenije, da pričate sa svojom bebom, kao da vas sve razume, objasnite joj gde dolazi i ko ste Vi.

Nakon rođenja, roditelji su tu da detetu, pre svega, pruže sigurnost i adekvatnu negu, da ga podstiču da se razvija i otkriva svet oko sebe. Roditelji su ti koji svojim primerom kod deteta formiraju sistem vrednosti i radnih navika.

Kako dete raste, usložnjavaju se i obaveze. Neophodno je podsticati ga da se osamostaljuje, ali potrebno je i da uvek budete tu za njega, a pre svega, da ono zna da ste Vi tu. Bilo da je reč o školi ili vannastavnim aktivnostima, kao što su časovi stranog jezika, budite dosledni i istrajni u svemu što ste se dogovorili sa detetom.

Zaista je posao roditelja izazovan i pun nedoumica i pitanja, ali ono što je bitno jeste da ste Vi tu da detetu pružite toplinu, nežnost, sigurnost i okvire poželjnog ponašanja. Budite dosledni i pričajte sa svojom decom kao da Vas sve razumeju, jer oni to mogu. A razumeće vas  u potpunosti tek kada i oni sami postanu roditelji.

Jelena Petrović, diplomirani psiholog