Tokom radne nedelje deca su okupirana školskim ili predškolskim obavezama. Deca manjih uzrasta odlaze u vrtiće i svima im je dobar deo dana organizovan i ispunjen. Međutim, vikendom, praznicima, na raspustima, kada imaju na raspolaganju 24 časa dnevno, zahtevan je zadatak animirati ih. Roditelji tada moraju da se dovijaju na različite načine da bi svoje dete „spasili” dosade, ali i odvojili od televizije, interneta i video igrica. Neophodno je motivisati ih da svoje slobodno vreme ispune kvalitetno.

Roditelji se uglavnom osećaju krivim ukoliko nemaju dovoljno vremena da decu izvode u park, bioskop, pozorište, bazen, zoo vrt. Nema razloga, i u kući se mogu osmisilti sjajne aktivnosti koje će biti zanimljive i roditeljima i deci. Vas će rasteretiti od svakodnevnih poslovnih briga i obaveza, a njima će ispuniti vreme i utrošiti im energiju. Osim toga, to je izvanredna prilika da osluškujete interesovanja i potrebe svog deteta. Kroz igru se dečije sklonosti i talenti najbolje prepoznaju.

Crtajte zajedno

Svakom detetu je zanimljivo da crta ili boji. To je ujedno i sjajan način za razvijanje dečije mašte i kreativnosti. Čak i ako nacrta žuti oblak i plavu travu, pustite ga. Neka ispolji svoju kreativnost, a Vi onda pokušajte da pogodite šta je nacrtalo. Možete i jedno drugome da zadajete zadatke za crtanje. To je sjajna ideja da i Vi pustite mašti na volju.

Pravite figurice od plastelina

Ovo je takođe deci veoma zanimljivo. Osim što ispoljavaju krativnost, ovo je i idealna vežba za koordinaciju pokreta i poboljšanje manuelnih veština. Možete da zadajete jedno drugom oblike ili da pogađate šta napravljeni oblik predstavlja. Obe aktivnosti će Vam biti podjednako zanimljive i motivišuće.

Pravite kolaže

Deci je izuzetno primamljivo da u igri koriste predmete koji inače nisu u svakodnevnoj upotrebi. Zanimljivo im je da koriste vatu, makarone, pirinač, pasulj, dugmad, konce (naravno, sve ovo ukoliko deca nisu isuviše mala) i lepe ih na karton, platno ili prave figurice. Ovde možete koristiti kamenčiće, papiriće u boji, isečke iz novina, stare fotografije, štapiće, cveće i sve to lepiti na željenu podlogu. To vaše remek delo možete posle okačiti na zid i radovati se produktu svoje i detetove mašte.

Čitajte knjige i priče

Da bi Vaše dete zavolelo čitanje i svet knjige važno je da odaberete pravu literaturu, prilagođenu uzrastu i interesovanju deteta i neizostavno zanimljivu. Nakon što pročitate priču, bajku, pesmu, sa detetom treba da popričate o utiscima. Pitajte ga šta mu se najviše dopalo, šta mu se nije dopalo, šta misli o postupcima likova, kako bi ono postupilo u nekoj situaciji. Nučite dete da analizira, posmatra i zajedno izvucite pouku.

Prerušavajte se

Danas je bar vrlo lako kupiti ili sašiti kostim za bilo koji lik koji zamislite. Međutim, mnogo je veća draž da sami sa svojim detetom osmislite kostim. Neka vam dete kaže kako zamišlja princezu, lekara, pastira, glumca, princa, pa onda zajedno razmislite šta biste od stvari kojima raspolažete mogli da iskoristite kao deo kostima.

Ovo su samo neke od ideja koje možete iskoristiti i na svoj način. Ukoliko već imate neke svoje ideje za „borbu” protiv dečije dokolice, možete i to da iskoristite onako kako najbolje znate. Važno je samo da Vi i dete budete zadovoljni krajnjim rezultatom.

 

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA