Koliko je muzika bitna za usvajanje stranog jezika?

Svaki profesor koji podučava decu stranim jezicima, želi prijatnu atmosferu u učionici, nasmejana lica i decu koja sa prirodnim entuzijazmom i radošću pristupaju svakoj novoj aktivnosti i zadatku. Ono što za tili čas pozitivno boji naše raspoloženje i doprinosi pozitivnoj atmosferi jeste muzika. Ne samo da će muzika i omiljene pesmice deci izmamiti osmehe, već će im pružiti dodatni elan za rad.

Dokazano je da muzika pripada neznatnom broju aktivnosti pri kojima se koriste obe hemisfere mozga i primećeno je da deca koja su odrastala uz muziku imaju izuzetan preduslov za uspešno razvijanje svih jezičkih veština. Brojne studije su pokazale da slušanjem instrumentalne muzike u pozadini pospešujemo efikasnost usvajanja novih reči na ciljnom jeziku. Neosporno je i to da će u opuštenoj atmosferi i deca biti motivisanija aktivno da učestvuju u nastavi. Slično tome, pesmice na engleskom se slušaju širom sveta, što je roditeljima dobar pokazatelj napretka njihovog deteta.

Pesmice ne samo da su korisne u učenju jezika samo u ovom pogledu, već se tu otvara bogat spektar mogućnosti njihove upotrebe. Pesmice za decu su pevljive, dopadljive i imaju brojna ponavljanja, te će dete čuti pojedine reči, fraze i rečenice veći broj puta, a samim tim i lakše ih zapamtiti. Pesmicama se vrlo brzo dolazi do konkretnih rezultata i deca uživaju da ih izvode svojoj porodici uz čiju pohvalu dobijaju dodatni vetar u leđa za nastavak učenja. Složićete se,  osećaj uspešnosti u nečemu pruža nam dodatni entuzijazam  za rad. Pesmice su zabavne i deca ih vole jer su im poznate, bliske i povezuju ih sa ostalim vršnjacima u grupi. Nema sumnje da će se i najstidljiviji među njima priključiti grupi i zapevati, pa možda i zaigrati.

U istom maniru, ples i pokret uz muziku nam pomažu da i najmlađim učenicima objasnimo značenja nepoznatih reči i izraza. Takođe, pošto je proces zaboravljanja kod dece brz, pesmice nam nude prirodni i nimalo zamoran kontekst za obnavljanje vokabulara i gramatičkih struktura. Pesmice razvijaju i našu memoriju, uče nas da se koncentrišemo i razvijemo dobru fizičku koordinaciju u slučaju da reči pesmice treba propratiti i pokretom. Takođe, pomažu nam da usvojimo intonaciju stranog jezika i upamtimo nove reči i izraze.

Još niste zajedno sa svojim mališanima odabrali omiljenu pesmicu na engleskom jeziku? Ne gubite vreme, latite se svog računara, pa marljivo prionite na posao. Uživaćete u svakom raspevanom minutu, sigurno.

Saznajte informacije o aktuelnom upisu na kurseve za decu klikom na:

ENGLESKI ZA DECU OD 3 DO 10

NEMAČKI ZA DECU OD 3 DO 10

Ukoliko ste zainteresovani za kurseve namenjene učenicima od V do VIII razreda kliknite na:

ENGLESKI ZA OSNOVCE

NEMAČKI ZA OSNOVCE

Pročitajte ostale tekstove iz naše BAZE ZNANJA

390profesoriheroji

Kako dete doživljava svog profesora?

Sigurno ste svi tokom školovanja imali svoju omiljenu učiteljicu ili profesora zbog kojih ste verovatno u nekom trenutku poželeli da budete isto to kada porastete. Iako ih pamtimo po različitim stvarima, u našem odrastanju su sigurno ostavili dubok trag i uticali da postanemo ono što smo danas.

ucenje-kroz-igru-u-skolici-engleskog-jezika

Kako pomoći detetu da zavoli engleski jezik?

Uživajte i vi u slušanju i učenju engleskog jezika Jedan od najboljih načina da se deca zainteresuju za učenje engleskog jezika jeste da im dozvolite da vas posmatraju kako uživate u slušanju i govorenju ovog stranog jezika. Ne...

engleski-za-decu-noc-vestica-cover

Da li znate šta predstavlja Noć veštica?

Već je dobro poznata činjenica da u učenju stranih jezika, posebno kod dece, kulturološki aspekt ima veliki značaj za shvatanje običaja i načina života naroda čiji jezik učimo. S obzirom da je jesen već stigla, sve češće...

broj340kidssite

Kako da dete nauči strani jezik kroz igru?

Bilo da ste nastavnik stranog jezika, bilo da ste roditelj, ako želite da pomognete deci u učenju stranog jezika, igra je svakako najefikasniji način za to. Dok se igrate sa decom kod kuće ili organizujete čas jezika,...