Nove tehnologije i čitanje?

Internet je super! Tamo postoji nepregledan izvor informacija koji u sebi sadrži bogatstvo znanja i podataka. Naravno da ga treba koristiti. Ali za sve, u svakom trenutku – nikako!

Zašto sami ne bi došli do nekog saznanja, na primer, čitajući knjige? Zašto sami ne bismo otkrili neke tajne sveta uz knjige koje daju širi kontekst i okvir od onog na Google-u?

Kažu da deca nemaju koncentraciju za sve što zahteva čitanje više od jedne strane, a zašto je to tako?

Svaki odgovor nekako rađa novo pitanje, pa odgovori nekada ne mogu stati na jednu stranu. Imate li Vi, kao roditelj, koncentraciju da pročitate više od toga? Verovatno ne i možda je u tome kvaka. Kada ugledamo predugačak mejl, sigurno je prvo što uradimo da prevrnemo očima, pa onda pokušavamo da ga čitamo. Možda smo i mi izgubili koncentraciju. Ne pamtimo više brojeve telefona koje smo kao klinci deklamovali u pola dana i u pola noći, jer tu su nam pametni telefoni. Ne znamo adrese i lokacije mesta, jer tu su Google Maps. Sve to olakšava život, ali, nažalost, olakšava i mozak.

Kako onda decu nagovoriti da čitaju, bar obaveznu lektiru?

Otkrijte interesovanja svoje dece

Kako bismo vežbali i svoj i dečiji mozak, zapitajte se šta to vas interesuje, a onda pitajte i dete to isto. Otkrijte šta bi moglo da zaokupira njegovu pažnju, šta bi volelo da sazna i o čemu razmišlja. Lagano, kroz interesovanja razvijaćete naviku čitanja.

Učlanite se u biblioteku

Prošetajte sa detetom do najbliže biblioteke. Učlanite se jer godišnja članarina košta koliko dve knjige koje kupite. Možda će, ulaskom u to carstvo znanja, osetiti miris knjiga i zaneti se u mnoštvu rukopisa od kojih su neki jako stari i sežu vekovima unazad.

Kako usaditi deci naviku da čitaju knjige?

Pažljivo birajte knjige

Izaberite najpre knjige sa temama koje ih zanimaju. Obavezno pogledajte font kojim je kucana knjiga. Deci je lakše da čitaju knjige koje imaju veći font, čitljiv i dosta ilustracija. Neka to, za početak, budu knjige sa manjim brojem strana, kako bi ih motivisali. Izaberite Vi knjigu za sebe, a dete neka izabere za sebe. Nakon pozajmljivanja željenih knjiga, uzmite i obaveznu lektiru. Kada dete „upadne u mod čitanja“, neće mu ni lektira koja mu možda nije zanimljiva teško pasti.

Organizujte porodično čitalačko veče

Razgovarajte o knjigama koje ste pročitali, šta je ko naučio iz toga, zašto mu je lepša ova od one knjige i slično. Takmičite se ko će više knjiga da pročita za mesec dana. Takmičite se u tome ko će pronaći najlepšu rečenicu iz knjige koju je pročitao. Čitajte zajedno bez obzira na uzrast deteta, menjajte uloge i uživajte u vremenu provedenom u porodičnom druženju.

Na taj način jačate međusobne odnose, upoznajete svoje dete i njegov način razmišljanja, a i ono upoznaje Vas. Zato su knjige most između različitih mišljenja, stvaralaštvo koje povezuje.