Mitovi, legende, bajke

Uzbudljivi svet mitova, legendi i bajki pruža neiscrpnu riznicu maštovitosti i kreativnosti koji su od izuzetne važnosti za dečiji razvoj. Kroz čitanje ovakvih knjiga deca ulaze u svet magije, gde se susreću sa herojima, čudovištima i fantastičnim događajima, koji ih podstiču da koriste svoju maštu, razvijaju kreativnost i stvaraju sopstvene priče. Deca su prirodno sklona maštovitom razmišljanju i fantaziranju, a mašta igra ključnu ulogu u njihovom emocionalnom, kognitivnom i socijalnom napretku.

Danas su jasno prepoznatljivi Marvelovi i DC superheroji, jako su popularni i deca znaju mnogo o njima, ali pitanje je zanju li odakle tim kompanijama inspiracija? Naravno, iz kuturnog nasleđa raznih naroda.

Tu je, primera radi, Tor koji je ime dobio po Toru, nordijskom bogu groma, Akvamen koji je inspiraciju našao u grčkom bogu mora, Posejdonu. Većina poznatih superheroja ima svoju osnovu u nekim starim herojima, mitovima ili legendama. Kako bismo kamperima približili neke nove, a faktički stare superheroje, organiovali smo inspirativan, maštovit i nadasve zabavan program EQULIBRIO Letnjeg jezičkog kampa.

EQULIBRIO Letnji jezički kamp za decu i superheroji

S obzirom na nepresušni izvor inspiracije u mitovima, legendama i bajkama, EQULIBRIO Letnji jezički kamp ove godine se održava pod nazivom „FairyLibrio“. Na kampu nudimo uzbudljiv i maštovit put kroz bajkovite priče i upoznajemo se sa novim-starim superherojima. Pored učenja stranog jezika, savladavanja novih fraza i izraza, kamperi će imati priliku da otkriju čudesni svet bajki i učestvuju u stvaranju svoje.

EQULIBRIO Lentnji jezički kamp ima, prvenstveno, za cilj da pokrene kod dece spontan i efikasan način učenja engleskog jezika, da kroz zanimljive aktivnosti ohrabri kampere da se potpuno oslobode straha od govora stranog jezika, da podstakne dečiju maštu i istraživački duh, ali i da ih odvoji od telefona.

Odlučili smo da na ovogodišnjem kampu nećemo koristiti telefone, osim u edukativne svrhe, ukoliko to uopšte bude potrebno, a sve uz podsticaj naše kontinuirane kampanje „Reci NE virtuelnom detinjstvu“.

Upoznajte drevne superheroje <br> kroz bajke, legende i mitove

Kako roditelji mogu upoznati decu sa našim kulturnim nasleđem

Mitovi, legende i bajke su deo kulturnog nasleđa svakog naroda, pa tako i kod nas. U srpskoj mitologiji postoji bogat izbor junaka i priča koji mogu biti inspiracija za nove-stare superheroje, jer svaki od njih nosi svoju jedinstvenu priču.

Jedan od naših najpoznatijih starih superheroja je svakako Marko Kraljević, neustrašiv borac, snažan kao neko mitsko biće, kao sadašnji superheroji svojim moćima se borio protiv Turaka i uvek ih pobeđivao u narodnim pesmama. On je postao simbol hrabrosti i viteštva. Prenoseći ove priče deci, roditelji mogu ojačati njihovu vezu sa kulturnim nasleđem i pomoći im da razumeju vrednosti hrabrosti, poštenja i pravde.

Kroz mitove i legende deca se upoznaju sa tradicijom, istorijom i vrednostima svog naroda. Roditelji mogu pomoći deci da održe ovu tradiciju tako što će im pričati priče iz srpske mitologije i upoznavati ih sa junacima i legendama. Takođe, posećivanje muzeja, galerija, etno-sela i obilaženje drugih mesta sa kulturnim i tradicionalnim sadržajem može pružiti deci priliku da se povežu sa svojim nasleđem.

Kako roditelji mogu upoznati decu sa stranim kulturnim nasleđem

Ukoliko ste u inostranstvu, posetite neke od institucija kulture tih zemalja. Grčka i Italija, na primer, bogate su istorijom, mitovima i na svakom ćošku možete naučiti nešto novo i upoznati se sa legendama koje su krasile ta područja. Nemojte da vam poseta ovim zemljama prođe samo u shopping-u, već odvojite vreme i za poneki muzej ili nalazište koje datira još iz pre nove ere.

Pokrenimo maštu kod dece, dozvolimo im da budu mališani, pružimo im najradosnije detinjstvo, mi sa naše, a vi sa vaše strane!

Za više informacija o EQULIBRIO Letnjem jezičkom kampu, pozovite nas 061 26 10 328 ili popunite online formular na www.jezickikamp.com.