Kako osnovci provode slobodno vreme? Odmaraju, igraju se sa drugarima napolju ili unutra, igraju društvene igre, ali provode i mnogo vremena pred ekranima. To je velika boljka današnjih roditelja školske dece.

Ukoliko primećujete da vaše dete konstantno pali TV, tablet ili telefon možda mu je potrebno malo skrenuti pažnju i ograničiti ekrane. Nekada to nije lako, jer njima su uređaji produžetak ruke, kao i nama roditeljima, uostalom, ali morate biti uporni. Uveliko se piše i raspravlja o štetnosti dugog boravka pred ekranima i igricama kojima su deca zaokupljena, pa možda deci treba ponuditi alternativu. Posebno je to bitno za vreme raspusta kada deca imaju više slobodnog vremena.

Ograničite vreme

Ne možemo deci zabraniti da vreme provode pred ekranom, i ne treba to da radimo. Oni su rođeni u vreme ekspanzije tehnologija i veoma su familijarni sa svakim uređajem koji im dođe pod ruku. Kako bi razgovarali sa vršnjacima „moraju“ da prate trendove i da znaju šta se dešava sa njihovim virtuelnim junacima, pa ih treba pustiti do izvesne mere. Koliko će to vremena pred ekranom biti, zavisi od roditelja, ali trebalo bi voditi računa o dnevnom ograničenju vremena pred kompjuterom. Postavite jasne granice i detetu razumljiva pravila i dosledno ih se držite.

Igrajte društvene igre

Deca vole da se igraju, pa im dajte alternativu u vidu društvenih igara. Napravite takmičarsku atmosferu, uključite se svi kao porodica u ovu aktivnost. Neka vam to postane jedan od malih porodičnih rituala.

Pripremajte obroke

Zajedno uđite u kuhinju i pripremite omiljeni kolač. Spremajte večeru zajedno, pravite kolače i iskoristite to vreme za razgovor. Kroz dečija pitanja ćete saznati kako razmišljaju, šta im je važno i to će vas dodatno zbližiti. A nakon slatkog razgovora, sledi uživanje u još slađoj hrani.

Izađite napolje

Ne možemo deci pričati da je dobro da vreme provode napolju, a da mi kao roditelji nekada ne odemo sa njima u šetnju, na svež vazduh ili čak trčanje. Baviti se sportom je veoma važno, a svojim primerom to i pokazujemo.

Kako odvojiti dete od ekrana tokom letnjeg raspusta?

Čitajte knjige

Otkrijte koje se knjige dopadaju vašem detetu i nabavite mu slične. Podstičite naviku čitanja kod dece tako što ćete i sami čitati. A veoma je zabavno deci čitati pred spavanje ono što vole, čak i kada su dovoljno veliki da sami čitaju. Na taj način delite sa svojim detetom zajednički svet mašte. Možete i da glumite zajedno tako što ćete naizmenično naglas jedni drugima da čitate različitim intonacijama glasa.

Osmislite letnji raspust unapred

Za letnji raspust posebno dobra ideja je pohađanje Equlibrio Letnjeg jezičkog kampa. Deca su od 9h do 17h obuzeta različitim kreativnim, sportskim, umetničkim radionicama i to sve vreme na engleskom jeziku. Deca ne koriste ekrane, osim za učenje i razvoj vokabulara. Bićete sigurni da je vreme kvalitetno iskorišćeno, a deca će zaista uživati čak i bez svojih junaka iz igrica.

Na jednu od 5 ponuđenih lokacija u Beogradu možete prijaviti svoje dete na jezički kamp i time dve nedelje biti sigurni da je dete zbrinuto, da će imati aktivnosti kako unutra, tako i napolju i da će mu ovaj kamp ostati u jednom od lepših sećanja u životu.

Vaše ponašanje je od ključnog značaja za dečije. Ukoliko vi previše vremena provodite na društvenim mrežama i sedeći za kompjuterom, oni će vas neminovno imitirati. Pravite pauze, posebno ako radite od kuće, jer ste im na oku po ceo dan. Na pauzama osmislite neke od ponuđenih aktivnosti i primenjujte ih. Napravite i Vi taj napor da izađete iz sopstvene rutine i probate nešto novo kako biste mogli da očekujete pozitivnu promenu i kod Vašeg deteta. Videćete, biće to pun pogodak!

Ukoliko već niste, zapratite našu porodicu Ekilibrić, koja ima troje mališana različitog uzrasta i posmatrajte kako se oni bore sa svakodnevnim izazovima roditeljstva!