Početkom prošle školske godine pokrenuli smo kampanju „Reci NE virtuelnom detinjstvu“ kojojm smo želeli da sve učenike podstaknemo na to da se više druže, da izađu iz svoja 4 zida, da se socijalizuju i tako steknu prijatelje, razviju empatiju, odvoje se od ekrana i žive realni, a ne virtualni život. Brojne poznate ličnosti, naši i dečiji uzori i idoli poslali su pregršt video poruka kojima pozivaju decu da izađu napolje, da se druže i brinu jedni o drugima. Pričali su nam šta su oni voleli da rade dok su odrastali, čime su se bavili i kako su provodili slobodno vreme.

Više puta smo provukli temu „Reci NE virtuelnom detinjstvu“, više puta  EQULIBRIO KIDS se osvrtao na to da je zdrav odnos prema vršnjacima, školi, obavezama veoma bitan za odrastanje u dobre i kvalitetne ljude.

Danas, više nego ikada, sigurni smo da je ideja bila odlična, ali osećamo da ta kampanja mora da bude kontinuirana, da decu, ali i odrasle, stalno treba podsećati na to da se život ne odigrava pred ekranima, već oko nas, da treba da iskoristimo najlepše od prirode, prijateljstva i da postanemo bolji ljudi.

Roditelji i deca

Roditelji, apelujemo pre svega na vas, osvrnite se ka svojoj deci, razgovaratjte sa njima, učinite im ovaj svet boljim mestom za život uz negovanje pravih vrednosti. Naučite ih da smo jedni drugima potrebni, da smo socijalna bića, da od tuđe sreće zavisi i naša.

Pokrenite ih da se bave aktivnostima u kojima uživaju, a koja će im omogućiti dobar i podsticajan razvoj. Da, verujemo da ćete reći, imaju društvene igre pa neka se igraju, ali svi mi vrlo dobro znamo da kupovina društvenih igara nije dovoljna. Sedite sa njima, odigrajte partiju-dve, smejte se i uživajte zajedno. Na taj način ćete ih zainteresovati, pa će kasnije želeti i oni da te igre nauče svoje drugare i kvalitetnije će provoditi vreme i bez vas.

Pozovite 4-6 drugara kod vas na druženje, napišite im pojmove za asocijacije i budite moderator igre. Videćete decu koja komuniciraju, misle, smeju se i navijaju. Na ovaj način ćete smanjiti vreme koje provode sa telefonom u rukama. Ograničite im vreme pred ekranima, pratite šta gledaju i šta pretražuju, usmeravajte ih šta je to za njih dobro.

Nemojte ih „ispustiti“, nemojte preskočiti nijedan važan trenutak njihovih života jer neverovatno brzo odrastaju. Dok se okrenete, oni su svoji ljudi, donose svoje odluke i biraju svoje okruženje. Podstaknite ih da biraju prave stvari, prave ljude, da neguju kvalitetne odnose.

Slušajte ih ih! Čujte i ono što nisu izgovorili jer tu se kriju njihove zebnje, strahovi i neodlučnosti. Vi ste ti koji ih oblikuju, koji daju krajnju figuru njihove ličnosti, koliko god su oni svoji, izgrađeni i snažni.

Reci NE <br> virtuelnom detinjstvu

Pokrenimo kampanju zajedno

Pokrenimo se zajedno, mi sa naše, a vi sa vaše strane.

Kurs stranog jezika, engleskog ili nemačkog u EQULIBRIO KIDS-u nije samo učenje stranih reči i izraza, pisanje eseja, pravilan izgovor. Naš zadatak je i vaspitni, koliko i obrazovni. Svaki čas pokušavamo da, bez obzira na temu koju obrađujemo, usadimo deci ispravne i zdrave vrednosti kojima treba da se rukovode tokom života.

Mi u EQULIBRIO KIDS-u smo krenuli u ovu divnu kapanju jer smo tokom rada sa decom uočili potrebu da naše školarce odvojimo od ekrana, da ih podstaknemo i zainteresujemo za stvari koje su realne i životne. Uočili smo da ako mi to ne uradimo, ako zajedno sa još mnogo ljudi, značajnih ljudi to ne uradimo, deca to neće sama učiniti.

Mi odrasli moramo biti njihova smernica za lepši i zdraviji život.

Recite NE virtelnom detinjstvu i uživajte u odrastanju svoje dece u neke divne, empatične, snažne ljude koje odlikuju brojni kvaliteti.