Svaka porodica ima neke svoje male rituale, bilo da je reč o poljupcu pre spavanja, čitanju knjiga pre odlaska u krevet ili o specijalnom pozdravu sa ukućanima kada se odlazi na posao ili u školu. Ali rituali pred novogodišnje i božićne praznike su nekako posebni i specijalni. Ekilibrići obožavaju ovaj period godine jer tada provode najviše vremena zajedno u raznovrsnim zajedničkim aktivnostima.

Ti mali rituali pojačavaju zajedništvo, osećaj pripadnosti i posvećenosti cele porodice istom cilju – da svi uživaju, da su svi radosni i da stvaraju zajedničke uspomene. Iako vam možda nije do toga, ne verujete u Deda Mraza i u to da će od 1. januara mnogo toga biti drugačije, na ovaj način stvarate deci sećanja koja vrede mnogo više od kupljenog poklona.

Prirema novogodišnjih ukrasa i čestitki

Ekilibrići tradicionalno pred kraj godine odvoje jedno popodne za izradu novih ukrasa i pisanje novogodišnjih čestitki. Taj dan vlada kreativni haos u kome deca najviše uživaju. Svi nešto crtaju, boje, seku, lepe. Posle svih tih kreacija, vrlo često ostane haos koji mama i tata sređuju, ali zbog prazničnog raspoloženja, roditelji to tolerišu.

Ukrašavanje i kićenje jelke

Deca se veoma raduju ovoj novogodišnjoj aktivnosti. Tada je sve užurbano, puno ukrasa, lampica i haotično dok jelka ne dobije savršen izgled. Ekilibrići se porodično raduju kićenju jelke, pa iako je sve glasno, rastureno po kući i dinamično, uvek puste neku muziku, pevaju i igraju. Obavezna je i porodična fotografija ispred jelke. Na taj način Ekilibrići vide koliko je ko porastao i koliko se ko promenio iz godine u godinu.

Pisanje pisma Deda Mrazu

Sumiranje doživljaja i ponašanja, kako dobrih, tako i nestašnih, tokom cele godine lepo je prikazati u jednom pismu osobi kojoj se deca najviše raduju za vreme novogodišnjih praznika – Deda Mrazu. Svi Ekilibrići pišu pisma i ostavljaju ih ispod jelke. To je odličan način da se potajne želje i stremljenja prikažu na jednom mestu. Roditelji obično požele da im deca budu srećna i dobra, a deca zažele neki poklon. Nekada mama zamoli decu da pismo napišu na engleskom. Tada pismo bude kraće i sažetije, ali se deca vežbaju pisanju na stranom jeziku i dok traže prave reči kako bi opisali svoje želje, raduju se svakoj novoj frazi koju nauče.

Razmena poklona

Ekilibrići smatraju da rituali pokreću na aktivnost svih ukućana i svako ima neku svoju ulogu u tome. Deca prave poklone za roditelje, a roditelji za decu. Na taj način razmišljaju o tome šta ko želi, pokušavaju otkriju tajne želje jedni drugih kako bi svi bili srećni zbog poklona koji dobiju. Kako deca rastu, tako im se i želje menjaju, pa je interesantno pratiti iz godine u godinu kako se menjaju, sazrevaju i postaju veliki mali ljudi.

Značaj malih porodičnih rituala

Ponavljanje određenih postupaka u određeno vreme deci stvara osećaj sigurnosti, unosi im red u mišljenje i postupanje, te stvaraju predvidljiv svet koji donosi mir i spokojstvo. Trudite se, kao i Ekilibrići, da iskoristite praznično raspoloženje i veliki izbor aktivnosti kojima biste mogli da se porodično okupirate. Deca će znati i osećati koliko su voljena i koliko želite da im kvalitetno ispunite zajedničko vreme. Na taj način stvarate uspomene kojih će se rado sećati, o kojima će pričati i koje će njih podstaći da u budućnosti sa svojom decom ponove te iste aktivnosti. Na taj način utičete na svoju decu da razviju samopouzdanje, osećaj pripadanja porodici, ljubav i poštovanje jednih prema drugima.

Imate li vi svoje porodične rituale?