U poslednje vreme se sve češće može čuti da su današnja deca neempatična, pa se postavljaju razna pitanja, kao što su: da li je to istina ili zabluda, kako da empatiju razvijamo kod dece, da li smo krivi mi, roditelji, ili društvo? Možda ne treba tražiti krivca, možda treba da krenemo od sebe i da menjamo korak po korak ono što je do nas. Zato, uradimo nešto da empatiju vratimo među poželjne društvene vrednosti.

Šta je empatija?

Empatija je veština, sposobnost shvatanja i razumevanja tuđih emocija. Omogućava nam da se stavimo u tuđe cipele, osetimo i razumemo šta to neko drugi oseća. To je ključna osobina koja gradi harmonične međuljudske odnose i pomaže nam da postanemo bolji ljudi. A najbolje vreme za razvoj empatije je upravo detinjstvo.

Saosećajnost prema drugima se može razviti već od malih nogu. Kako? Druženjem! Kroz igru, razgovor i aktivnosti deca mogu naučiti da prepoznaju emocije kod drugih i pruže podršku. Uz podršku roditelja i edukatora, deca mogu razviti sposobnost da budu pažljiva i brižna prema drugima.

Kako razviti empatiju kod dece?

Razvijanje empatije od malih nogu ima dugoročne pozitivne efekte na lični i socijalni razvoj deteta. Ova veština pomaže deci da izgrade zdrave odnose, postanu bolji slušaoci i razumeju različitosti. Kroz učenje stranog jezika i razumevanje drugih kultura, deca mogu postati otvorenija i tolerantnija.

Igrajte se prepoznavanja osećanja

Sa decom možete igrati pantomime tako što ćete glumiti osećanja, a oni treba da ih prepoznaju. Zatim, zamenite uloge i neka oni pokazuju emocije koje ćete vi pogađati. Ukoliko je dete mlađe, može da proba da nacrta smajliće, tužiće i da pričate o radosnom, odnosno tužnom čovečuljku.

Razgovarajte sa decom o emocijama

Započnite razgovor o tome kako ste se osećali tokom dana, da li vas je neko obradovao, rastužio, uznemirio. Pričajte im kako ste reagovali i pitajte ih da li je to ok. Imaju li oni neki predlog za vas kako drugačije reagovati u sličnim situacijama. Na taj način deca se uče da prepoznaju emocije i otkriju najbolje moguće načine za njihovo ispoljavanje. Takođe, uvek ih pitajte kako su se oni osećali tokom dana.

Sve je manje empatije među nama, istina ili zabluda?

Pustite decu da pokažu emocije

Nikada decu nemojte sputavati kada krenu da pokazuju osećanja. Ukoliko plaču, pustite ih da izbace iz sebe sve negativno što sa suzama može otići. Uvek nakon izliva emocija razgovarajte sa njima i pokažite im da ih razumete. Razumevanje njihovih osećanja će mnogo značiti svakom detetu, a istovremeno će od vas naučiti kako da i oni razumeju vaša osećanja, što je bitan put ka razvoju empatije.

Uključite ih u vršnjačke grupne aktivnosti

Jedan od načina da podstaknemo razvoj empatije kod dece jeste treniranje grupnog sporta ili učenje stranog jezika. U aktivnostima u grupi, koja nije porodica ili škola, dete uči da ostvaruje nove odnose, da komunicira sa vršnjacima i da razvija razumevanje prema drugima. Učiće od trenera ili edukatora, oponašaće njihove oblike ponašanja, rešavaće konflikte ukoliko se jave i razvijaće empatiju.

Pored toga, kada, na primer deca uče engleski jezik, imaju priliku da se upuste u svet novih kultura i da komuniciraju sa ljudima iz različitih delova sveta. Učenje stranog jezika poput engleskog kroz časove stranog jezika može proširiti njihovu perspektivu i pomoći im da razumeju različite načine razmišljanja i iskustva drugih ljudi.

Tokom časova stranog jezika, EQULIBRIO KIDS pruža podršku deci u razumevanju različitih situacija i emocija. Kroz igru uloga i timske aktivnosti, deca će naučiti kako da se stavljaju u tuđu kožu, slušaju pažljivo i pružaju podršku svojim drugarima.

 

Da li i Vi smatrate da je empatija bitna u razvoju dece?