Rad od kuće ima i svoje prednosti, ali i mane. 

Pre svega, postoji ogromna ušteda u vremenu, naročito za one koji putuju sa jednog na drugi kraj grada do posla. Tako se možete posvetiti i nekim drugim aktivnostima za koje nikada niste imali vremena. Pored toga, osoba se oseća najopuštenije u svom domu, pa je stres manji i relaksiranija je atmosfera. Takođe, dostupni ste deci i možete ispratiti sve njihove obaveze. 

S druge strane, ta ista stalna dostupnost deci i kućnim obavezama može biti velika mana. Prekidanje posla od strane ukućana da bi vam nešto saopštili, da bi vas nešto pitali ili vam pokazali, može ozbiljno ometati kontinuitet rada. Na pauze se više ne izlazi sa kolegama sa kojima ćete neobavezno ćaskati, već u kuhinju gde kuvate ručak, kupatilo gde vas čeka gomila veša ili u nabavku, jer ko bi to drugi sem vas odradio.

Mama Ekilibrić je na vreme shvatila sve prednosti i nedostatke rada od kuće i rešila je da predupredi sve moguće ometajuće faktore kvalitetnog obavljanja posla. S tim u vezi, večernji „porodični sastanci“ su mesto i vreme na kome se prave planovi i dogovori o svim sutrašnjim aktivnostima. Na taj način, Ekilibrići pokušavaju da smanje haotičnost i stres zbog svih životnih okolnosti i svakodnevnih obaveza. 

Dobar plan je pola posla

Ekilibrići svako veče planiraju sutrašnje obaveze i jasno preciziraju šta je čiji posao tog dana. Na taj način svako zna koje su mu kućne obaveze i šta treba da uradi. Dele se zaduženja, jer to što je mama kod kuće, ne znači da ona treba sve da obavi. 

Jasna struktura dana olakšava organizaciju

Da bi bili sigurni da svako zna šta se od njega očekuje, tata pravi dnevni kalendar po imenima i obavezama. Međutim, iako se zna ko raspoređuje veš, ko sređuje sudove, ko ide u nabavku, mama i tata nekada moraju da podsećaju decu i da ih opominju. Pojedini dani prođu bez ijedne opomene, a nekada je potrebno ceo dan podsećati decu na napravljene dogovore. Važno je da se svi potrude da ispoštuju svoje obaveze iako je nekada potrebno uložiti malo više napora u to da se zna ko šta treba da radi.

Radno okruženje je bitno za kvalitetan posao

Mesto na kome se radi trebalo bi da bude osvetljeno, radno podsticajno, bez distrakcije pažnje. Zato je mama Ekilibrić sebi organizovala kutak u kom radi svaki dan, kao da je otišla na posao. Isključuje telefon za vreme radnog vremena, a na pauzama komunicira sa kolegama i prijateljima. Deca nemaju dopuštenje da je prekidaju, sem u pauzama i u hitnim slučajevima. Naravno, nekada nije baš sve savršeno kako bi mama želela, prekidaju je dok radi, zapitkuju, dosadno im je ili traže nešto, ali postepeno uče da izbegavaju takva ponašanja. 

Motivacija značajno poboljšava kvalitet rada

Mama je svesna koliko je energije potrebno trošiti da bi se posao obavio kako treba, ukoliko nema motivacije ili je teško iskontrolisati sebe zbog različitih ometajućih faktora. Da bi se motivisala, mama sebi daje podsticaje u vidu pauze za kafu sa prijateljicama ili kratke šetnje sa decom.

Pozitivan stav prema radu od kuće

Na kraju, iako ne najmanje značajan, je odnos prema situaciji u kojoj se radi i živi. Mama zna da je način na koji posmatramo svet oko sebe veoma uticajan na naš doživljaj tog istog sveta, pa pokušava da ima što optimističniji pogled na sve, pa tako i na rad od kuće. Mama Ekilibrić se trudi da se što bolje organizuje, iako uvek ima i dobrih i loših dana. Međutim, kako vreme odmiče cela porodica je mnogo naučila i ide im sve bolje. Zbog svakog sjajno provedenog dana, Ekilibrići su jako srećni, a trude se da budu još zadovoljniji.

Jelena Petrović, diplomirani psiholog